Hoppa till sidans innehåll

Virtuell teknik tar skidåkning till ny nivå

03 APR 2020 16:03
TNTX och Ski Team Sweden Alpine har sedan i december arbetat med ett utvecklingsprojekt som ska ge åkare och tränare en unik möjlighet att studera betydelsen av linjeval i en bana – innan ett enda åk har genomförts.
  • Uppdaterad: 03 APR 2020 16:03

– Vi vill väl egentligen inte avslöja allt för mycket för att inte förlora fördelar inför nästa säsong, men kort kan vi sammanfatta det med att TNTX har tagit fram en enklare modell och prototyp med ett neuralt nätverk som lärt sig åka skidor, säger alpine chefen Tommy Eliasson Winter.

Kanske inte är helt enkelt att hänga med i terminologin, men det handlar om att med hjälp av ny teknik i en virtuell värld i förväg kunna se vilken linje, i till exempel ett störtloppsbana, som är snabbast. Med den här tekniken kan du förändra linjevalet och direkt se vilka konsekvenser det får för sluttiden.

– Det här ser jag som ett första steg. Tanken var att vi skulle testa det här i skarpt läge under SM i Boden, men nu har vi fått skjuta det framåt i tiden. TNTX har gjort ett mycket bra arbete med att bygga en mjukvara och vad jag hittills sett av det som presenterats är att verktyget kommer till sin rätt i såväl träning- som tävlingsverksamhet.

TNTX kan kanske ses som en udda partner när bolaget främst jobbar med att utveckla SR och VR-plattformar till gruv-, stål-, skogs-, transport och kraftindustri. En av delägarna är Thomas Vikström och det var när hans och Tommys vägar korsades som idén med att utveckla den här modellen föddes. Samarbetet inleddes i december och i januari påbörjades kodning av programvaran. 

Om det innebär fler segrar och mer medaljer återstår att se, men det är definitivt en modell som kan ge Sveriges aktiva och tränare en fördel att analysera, utveckla och optimera skidåkningen.

– Till syvende och sist är det åkaren som ska prestera, men kan vi använda cross reality (XR), virtual reality, (VR) och augmented reality (AR), för att förbättra våra åkares möjlighet att fatta mer datadrivna beslut så kommer vi ha en klar fördel i en i övrigt stenhård konkurrens, säger Tommy.

Foto: Bildbyrån

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info