Hoppa till sidans innehåll

Avstamp för framtiden när AK-ordföranden träffades i Sigtuna

30 JUN 2020 14:35
Under två dagar har AK-ordförandena från Sveriges alpina distrikt träffats i Sigtuna. På agendan var det information från Svenska Skidförbundets personal, men även diskussionspunkter där ordförandena fick med sig hemuppgifter.
 • Uppdaterad: 30 JUN 2020 14:35

Alpine chefen Tommy Eliasson Winter var på plats och inledde dagarna med att gå igenom den målsättning och satsning på utveckling som har gjorts, görs och ska genomföras inom skidsverige.

Under ett flertal år har det jobbats intensivt med att skapa utbildnings- och fortbildningsverktyg. Nu är stora delar av det bygget klart och det är dags att implementera det materialet i de alpina verksamheterna och göra verkstad av det grundarbete som gjorts.

Anders Sundqvist, ansvarig för den nationella verksamheten inom SSF-alpint, gick bland annat igenom den organisationsinriktning som är genomförd vad gäller distriktstränare och distriktsutbildare och regiontränare.

Där kan vi i korthet sammanfatta förändringen med att distriktstränare och distriktsutbildare får ökat mandat och förstärks i den alpina organisationen. Dessa båda roller kommer vara sanktionerade från skidförbundet, vilket i sin tur innebär att den tidigare arvoderade regiontränaren blir en regionsamordnare som bland annat ansvarar för koordineringen av tävlingar inom distrikt och region.

Synpunkter och idéer

Rikstränare Tobias Fellman och John Lindh hos SSF kommer vara de två från förbundets sida som jobbar närmast distrikten och föreningarna i organisationsutvecklingen av distriktstränare. En viktig parameter i arbetet är att mycket av utvecklingsarbetet och kreativiteten ligger hos distrikten. Tobias och John är bollplank i verksamhetsutvecklingen. Initialt handlar mycket för deras del att samla synpunkter och material från distrikten om utvecklingsarbetet och vad som kan förstärkas med hjälp av en distriktstränare.

Utbildning är en stor del av ett utvecklingsarbete, kunskap är aldrig tungt att bära och Anna-Karin Jejlid som är utbildningsansvarig gick igenom det digra utbildningspaket som i dag finns inom SSF. Men framhöll även vikten att ta del av RF/SISU:s utbildningsmaterial när det gäller föreningsutveckling.

Anna-Karin gick igenom nyheter och förändringar som är gjorda och att målet med de nya distriktsutbildarna är att genom dess få fler att utbilda sig och därigenom göra steget in i verksamheten enklare. Att lägga allt genomförande av utbildning på distriktsutbildarna är inte andemeningen, däremot ska de personerna ansvara för att det ordnas utbildningar inom distrikten.

Karin Sundberg som är tävlingsadministratör gick igenom de förändringar som är gjorda inom tävlingssystemet och det för oss utsökt in på en av de stora hemuppgifterna som AK-ordförandena fick med sig hem. 

Nytt tävlingssystem

SSF vill skapa en arbetsgrupp som gör en översyn av det svenska tävlingssystemet. Här ska varje distrikt nominera en person och kravspecifikationen är att personen ska ha kunskap om Skidor Vill, Barnens Rätt och ha utbildning inom skidor och kontakt med föreningslivet. Nomineringarna ska vara klara i mitten av augusti och projektet ska sedan pågå fram till december 2020.

HP Carlsson, Alpina Rådet fanns givetvis på plats och informerade om AR:s roll inom SFF. Det är en rådande organisation i internationella frågor och sedan en beslutande dito i nationella frågor. Ett strategiskt bollplank.  HP gick även igenom rollfördelningen och i vilken struktur som idrottssverige och Svenska skidförbundet är uppbyggt, där föreningarna och deras medlemmar är basen i all verksamhet.

Åke Moänge som är statistisk guru både nationellt och internationellt visade upp ett flertal diagram som visar utvecklingen av ungdom- och juniorsidan inom svenska alpin skidåkning. Graferna ger tydlig fingervisning om inom vilka segment skidsverige har sina styrkor, men är också avslöjande var bristerna finns. Ett otvetydigt material som onekligen är ett mycket bra diskussionsunderlag.

Vid sidan av alla den informationen som närvarande AK-ordförande fick sig till livs gjordes också ett arbete för att ringa in områden som är viktig för den nationella ungdom, junior, och seniorverksamheten.

Här är några punkter som konferensdeltagarna kom fram till under det arbetet:

Vad är viktigt för Ungdom-Junior-Senior

1. Vi behöver bli fler aktiva och det kommer i sin tur att lösa många frågor

 • Lättare att skapa divisionssystem när vi har fler deltagare
 • Fler ledare och tränare
 • Vi kan tävla i närområdet

2. Fler storslalombackar

 • Tillgänglighet till backen
 • Inventera storslalombackar för att hitta utvecklingsmöjligheter

3. Ökad stress

 • Träna lördag, tävla söndag

4. Anläggning

 • Hitta anläggningar som inte nyttjats. Hur ska vi gynna de små anläggningarna
 • Arena för inomhusskidåkning
 • Gemensamt liftkort för alla anläggningar
 • Hur trevliga är vi när vi gästar anläggningarna?

5. Kommunikation och Information

 • DT/DU till föreningar

Hur ska vi stärka föreningar, ledare, tränare, föräldrar och aktiva?

1. Plattform för kunskapsöverföring på distriktsnivå

2. Våra system är sällan reglerande men oftast möjliggörande

3. Stärka klubbarna

 • Fler tränare
 • Information
 • Inbjudande klimat för aktiva, föräldrar och tränare

4. Stärka aktiva

 • Tävlar för mycket för tidigt
 • Tävlar på samma sätt från U10 till Senior

Intresset för och engagemanget under konferensen var stort, här nedan ser ni vilka som var på plats och representerade de olika distrikten.

Värmland Mattias Aronsson AK-ordförande
  Annika Hofstedt  
  Johanna Rickan  
Norrbotten Linnea Carlsson AK-ordförande
Västerbotten Rainers Bladh  
  Mattias Kangas  
Örebro Magnus Palmér AK-ordförande
Göteborg Rickard Syrén  
Östergötland Kjell Johansson AK-ordförande
Södermanland Eva Forsell AK-ordförande
Medelpad Maria Berggren  
Jämtland/Härjedalen Johanna Isaksson AK-ordförande
Ångermanland Oskar Jakobsson AK-ordförande
Gästrikland Peter von Reedtz AK-ordförande
Dalarna Peter Flodberg AK-ordförande
Småland Johan Hermansson  
Stockholm Lisa Åberg AK-ordförande
  Fredrik Wredmark  
Alpina Rådet HP Carlsson  
  Tomas Dahlberg  
Svenska Skidförbundet Tommy Eliasson Winter Alpin chef
  Anders Sundqvist Nationell chef
  Anna Karin Jejlid Utbildningsansvarig
  Karin Sundberg Tävlingsadministration
  John Lindh Rikstränare
  Åke Moänge Tävlingsadministration

Utförliga anteckningar och presentationer finns att läsa nedan:

Läs mer

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info