Hoppa till sidans innehåll

Matts Olsson avslutar sin skidkarriär

14 MAR 2020 15:01
Matts Olsson har beslutat sig för att efter den här säsongen sluta som professionell skidåkare på elitnivå. Storslalomvirtuosen från Valfjällets SLK kan bland annat blicka tillbaka på 114 världscupstarter, 4 pallplatser varav en seger.
  • Skapad: 14 MAR 2020 15:01

– Jag har kommit till en tid då hungern och motivationen försvunnit och jag vet att det kommer bli omöjligt att göra mig själv och mitt närmsta team rättvist i backarna, säger Matts om sitt beslut.

Därför väljer nu Matts att lämna den professionella tränings- och tävlingscirkusen inom den alpina sporten, där han tillhört det svenska alpina landslagets träningsgrupper sedan säsongen 2005/2006.

Matts kan titta tillbaka på en strålande karriär, där den internationella turnén började säsongen 2004/2005 när han bland annat körde European Youth Olympic Festival i schweiziska Les Crosets och var sexa i super-G. Det följdes upp med ny sjätte plats året efter i junior-VM i Kanada. Det blev totalt tre JVM för Matts som resulterade i fyra pallplatser, däribland ett JVM-guld i kombination i spanska Formigal 2008.

Storslalom en paradgren

Genom karriären har långa svängar varit ett signum för Olsson och storslalom har varit hans paradgren. Följaktligen var det också i den grenen som det internationella genombrottet kom 2009/2010 när han vann sin första europacuptävling i tyska Oberjoch. Säsongen efter kom resultaten även i världscupen, med en 12 plats i Beaver Creek och sedan sjätteplats i Kranjska Gora. Olsson hade därmed etablerat sig i världseliten och den har han sedan tillhört fram till i dag då han meddelar att han lämnar tävlingsskidåkningen.

– När jag summerar är jag nog mest stolt över att jag kunnat bidragit med att hålla liv i svensk storslalom på högsta nivå under min karriär. Sedan givetvis de två åren jag tillhörde topp sju är något jag också kan känna stolthet över. Självklart även de tillfällen som jag klivit upp på pallen är minnesvärda stunder, säger Matts.

Pallen vid fyra tillfällen

Vid fyra tillfällen har det blivit pallplatsbesök i världscupen. Seger i Alta Badias parallellstorslalom 2018. Första pallplatsen var en andraplats 2017 i tyska Garmisch Partenkirchen. Dessutom finns två tredjeplatser i bagaget, en från slovenska Kranjska Gora och ytterligare en då franska Val d`Isere var skådeplats. Matts kan även addera ett VM-brons i lag till sin prissamling.

– De har varit en resa mellan toppar och dalar, tävling och träning är givetvis sånt man kommer ihåg, men det som varit bäst däremellan är ändå att jag fått möjligheten att dela den här resan med likasinnade lagkamrater. Det är definitivt någonting som kommer att finnas med för alltid, säger Matts.

Olsson lämnar ett tomrum efter sig det alpina laget, den genuina värmlänningen med sin karaktäristiska målgest, lätt bakåtlutad med knutna nävar och att ljudligt skrika ut sin glädje, är redan saknad. Skidkarriären är nu historia, en ny tid och ett nytt kapitel väntar bakom hörnet.

Tack för de här åren Matts och lycka till i framtiden!

Matts Olsson, Valfjällets SLK

114 VC starter

4 pallplatser

1 vinst 

1 VM brons i lag

4 JVM medaljer varav 1 guld

Debuterade VC 2007

Med i landslagets träningsgrupper sedan 2005/2006

Foto: Bildbyrån

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info