Hoppa till sidans innehåll

Ny struktur för nationella verksamheten

22 OKT 2020 12:16
En strukturförändring inom den nationella alpina verksamheten har genomförts till den här säsongen. Ämnet har presenteras vid ett flertal tillfällen, här kommer en kort sammanfattning om strukturen inom svensk idrott och och vad som är nytt i alpint.
  • Skapad: 22 OKT 2020 12:16

Svenska Skidförbundet (SSF) är ett av 71 specialförbund som ingår i Riksidrottsförbundet, RF. SSF är i sin tur organiserat i 23  specialdistriktsförbund (SDF). Vid sidan av SDF finns Distriktsförbund (DF),  totalt 19 stycken i landet. I varje distrikt ska det finnas en fungerande alpin kommittee som arbetar för att skapa förutsättningar till en kvalitativ och fungerande verksamhet. Arbetet består bland annat av kontinuerlig kommunikation med föreningar och ett informationsutbyte med SSF.  Exempel på kommunikationsvägar är bland annat regelbundna möten mellan AK-ordföranden och SSF:s tjänstemän, samt skidting. Det är distrikten som har mandat att vara med och påverka Svenska Skidförbundet.

 

I idrotten vill vi bedriva träning, tävling, uppvisningar och utbildning med målsättningar att rekrytera och behålla utövare genom hela livet, utifrån varje persons förutsättningar och mål.

Säsongen 20/21 börjar distriktstränare och distriktsutbildare tillsättas för att säkerhetsställa att verksamheten i de alpina föreningarna har förutsättningar för att möjliggöra utveckling och livslångt idrottande.

Under senaste decennierna har alpint haft en struktur med  regionstränare och regionsutbildare. Nu genomförs en förändring och i den nya strukturen utser varje distrikt, distriktstränare och distriktsutbildare. Målsättningen med den nya organisationen är att distrikt, föreningar och SSF ska komma närmare varandra. Skidsverige har därmed skapat goda förutsättningar för att samverka inom de 19 distriktsförbunden. Sedan januari 2020 är SISU idrottsutbildarna och RF i samma organisation,  vilket lägger ytterlligare tyngd till ett starkt och engagerat specialdistriktsförbund.

Distriktstränaren och distriktsutbildarens huvudfunktion är att samordna föreningarna i distriktet. Öppna dörrar och möjliggöra att fler kan ta del av utbildningar, lägerverksamhet och träning.

Vissa distrikt har goda möjligheter att initialt tillsätta distriktstränare och -utbildare. Andra behöver både rekrytera och utbilda för att bygga den strukturen. 

Rikstränare och utbildningsansvarig på Svenska Skidförbundet Alpint finns till för föreningarna och distrikten. De jobbar med uppsökande verksamhet, som rådgivare och ger vägledning i förändring- och utvecklingsarbete.  

Läs mer på https://www.skidor.com/Grenar/Alpint/barnungdom/distriktstranareochdistriktsutbildare/

Skribent: Anna-Karin Jejlid
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info