Hoppa till sidans innehåll
Foto: Klas Rockberg

Nytt finalprogram för Lilla Världscupen och delat USM

02 DEC 2020 13:08
Under rådande omständigheter med en pågående pandemi av Covid-19 har Svenska Skidförbundet sett över och omstrukturerats tävlingsprogrammet för Lilla Världscupen samt USM 2021.
 • Uppdaterad: 02 DEC 2020 13:08

Vi befinner oss alla i en annorlunda tid och det är av största vikt att vi följer rekommendationer och riktlinjer, såväl nationella som regionala i verksamheten i kampen för att minska smittspridningen och få bukt med den pandemi som råder.

För att om möjligt kunna genomföra Lilla Världscupens finaler och USM den här säsongen, under rådande omständigheter, har Svenska Skidförbundet gjort en översyn av befintligt program.

Utgångspunkten har varit att skapa en möjlighet att kunna tävla. Minska resandet mellan olika regioner. Ett grovt rättesnöre har varit att nationellt blir regionalt och regionalt blir distrikt. Prioritet har varit att de äldsta klasserna ska får en möjlighet att genomföra sitt sista år som ungdom på ett bra sätt när de nästa säsong går vidare till juniorverksamhet.

Lilla världscupens nya finalprogram, samt tilläggsregler, ser ni i tabellen och texten nedan samt på LVC-sidan på skidor.com. Det är ännu inte klart med arrangörer för samtliga finaler, arbetet pågår och väntas bli klart inom kort. Där ska tilläggas att det under rådande omständigheter inte är nödvändigt att arrangera super-G vid finalerna för U14. För U14 i finalerna tas även rankingen bort. Regler för Lilla Världscupen finns i Alpina tilläggsregler.

USM delas upp i åldersklasser för att på det sättet minska antalet människor vid en och samma geografiska plats. U16 kommer att köra sitt USM i Storklinten enligt ursprunglig tävlingsplanering. U15 kommer att tävla på annan ort, där är det i dagsläget inte klart med arrangör, men samtal pågår och meddelas inom kort.

Svenska Skidförbundet arbetar löpande med att se över kommande tävlingsprogram och i samråd med tävlingsarrangörer om möjligt skapa förutsättningar för att bedriva tävlingsverksamhet under rådande förhållanden.

Det nya programmet som presenteras är ingen garanti för att tävlingarna kommer att genomföras, utan en möjlighet om Folkhälsomyndigheten och lokala rekommendationer tillåter verksamhet i den omfattning verksamheten innebär.

Finalprogram Lilla Världscupen 2021

Finaler Distrikt D11-12 H11-12 D13-14 H13-14 Arrangör och datum
1 Norrbotten x x x x Skellefteå  20–21/3 
Västerbotten x x x x
2 Ångermanland x x x x Sollefteå 26–28/3 
Jämtland-Härjedalen x x x x
3 Hälsingland x x x x

Nolby  20–21/3

(SG ej fastställd)

Medelpad x x x x
4 Värmland x x x x Arrangör ej fastställd 
Örebro x x x x
5 Dalarna x x x x

Ev. Kungsbergets AK 27–28/3

(SG ej fastställd)

Gästrikland x x x x

6,7,8,9

Stockholm                            Delade finaler.                    U11, U12, U13, 14 x x x x

Kläppen 20–21/3

Funäsdalen 27–28/3

       
10 Södermanland x x x x Arrangör ej fastställd  
Uppland x x x x
Västmanland x x x x
11, 12 Bohuslän-dal x x x x

U12 Arr. ej fastställd. 

U14 Höghedens 5-7/3     

Göteborg x x x x
Västergötaland x x x x
Skåne x x x x
Småland x x x x
Östergötaland x x x x
Delade finaler  U12, U14        

 

Regler Lilla Världscupen 

Region- och landsdelsfinal

Svenska Skidförbundets tävlingsregler för alpina discipliner gäller. Tävlingsdiscipliner är slalom, storslalom och super-G (valfritt för U 14, ingår inte för U 12. Träningsdag ej obligatorisk för super-G).

Klassindelning

Pojkar och flickor13-14 år födda 2007-2008 

Pojkar och flickor11-12 år födda 2009-2010

Klass 11–12 och 13–14 år tävlar i distriktstävlingar med påföljande final enligt SSF:s finalschema 2021. Dessa distriktstävlingar anordnas av klubbarna i respektive distrikt.

Distriktstävlingarna

Distriktstävlingarna får genomföras från januari – mars, dock tidigast den 9 januari.
Man får endast tävla i sitt eget distrikts tävling med undantag för Region 5 där alla distriktstävlingar är öppna för samtliga distrikt inom regionen. Alla åkare äger rätt att ställa upp i finalen om föreningen godkänner åkarens deltagande.  Distriktstävlingarna bör i möjligaste mån genomföras i de discipliner som ingår i finaltävlingarna. Vid distriktstävlingar i slalom för klass 11-12 år samt 13-14 år skall träningskäpp användas, se tabell för käppar. 

Final för klass 11–12 år avgörs i slalom och storslalom (2 åk).

Tävlingarna genomförs som individuell tävling.
Final för klass 13–14 år
avgörs i slalom, storslalom (2 åk) och super-G (valfritt)

(1 eller 2 åk beroende på backens höjdskillnad, se nationella regelboken § 615).

Tävlingarna genomförs som individuell tävling.

Finalarrangörer

Berörda distrikt i region eller landsdel tar gemensamt fram förslag till arrangörer av kommande års finaler och önskad tidpunkt för finalerna och meddelar Svenska Skidförbundet Alpint detta senast 31/5. Svenska Skidförbundet Alpint beslutar sedan vilka som får arrangera kommande års finaler och när de ska genomföras.

Åldersklassen 7–8 år (och alla andra klasser upp till och med 8 år) och åldersklassen 9–10 år får inte tävla i Lilla Världscupen överhuvudtaget. 

Vill en förening eller distrikt köra en distriktstävling i andra ålderklasser än U12 och U14 i samband med ett Lilla Världscupsevenemang måste man lägga upp den som ett eget evenemang där "Lilla Världscupen" eller "LVC" inte får förekomma i evenemangsnamnet.

Final för 11–12 år

Regionfinalen genomförs i slalom och storslalom i 2 åk.

Individuell  tävling 

 • Både slalom och storslalom genomförs i 2 åk med omvänd startordning i andra åket.
 • Ingen ranking av något slag får förekomma utan fri lottning skall ske. 
 • Finalen ska genomföras med helt separata klasser för 11 år respektive 12 år med separata start- och resultatlistor och fri lottning inom respektive klass.
 •  Åkare som bryter i 1:a åket får starta i 2:a åket på sin ordinarie plats vid omvänd startnummerordning, men deltar inte den individuella tävlingen.  

Finaldeltagare
Alla åkare äger rätt att ställa upp i regionfinalen såvida inte distriktet beslutat att 50%-regeln skall användas, se sid 6. Föreningen godkänner åkarens deltagande.  

Utvärdering
En utvärdering av tävlingarna skall göras på ett utvärderingsmöte under evenemanget tillsammans med arrangör och distriktsledarna. Arrangören är ansvarig för att mötet hålls och att det protokollförs. Utvärderingen skall sändas till Svenska Skidförbundet. 

Slalomkäppar

Vid final för 11–12 år skall träningskäppar användas.

Final för 13–14 år

Final för 13–14 år genomförs i slalom och storslalom i 2 åk och super-G (valfritt). Om super-G ska genomföras i 1 eller 2 åk beror det på backens fallhöjd, se regelboken § 615.

Individuell tävling 

 • Både slalom och storslalom genomförs i 2 åk med omvänd startordning i andra åket.
 • Ingen ranking av något slag får förekomma utan fri lottning skall ske. 
 • Eventuellt träningsåk i SG är inte obligatoriskt. 
 • Finalen ska genomföras med helt separata klasser för 13 år respektive 14 år med separata start- och resultatlistor och fri lottning inom respektive klass.
 • Åkare som bryter i 1:a åket får starta i 2:a åket på sin ordinarie plats vid omvänd startnummerordning, men deltar inte den individuella tävlingen.   
 • Super-G skall genomföras enligt regelboken § 615 om det arrangeras på finalen.

Slalomkäppar

Vid final för 13–14 år skall träningskäppen användas.

Finaldeltagare

Alla åkare äger rätt att ställa upp i final för 13-14 år såvida inte distriktet beslutat att 50%-regeln skall användas, se sid 6. Föreningen godkänner åkarens deltagande. 

Utvärdering

En utvärdering av tävlingarna skall göras på ett utvärderingsmöte under evenemanget tillsammans med arrangör och distriktsledarna. Arrangören är ansvarig för att mötet hålls och att det protokollförs. Utvärderingen skall sändas till Svenska Skidförbundet. 

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info