Hoppa till sidans innehåll

Poängjakt och bingo aktiverar ungdomar i Värmland

25 NOV 2020 14:54
När det blev reserestriktioner och mindre bra förutsättningar för skidåkning, ville distriktet i Värmland ändå göra någonting för att aktivera barn och ungdomar. Till helgen väntar poängjakt och skidbingo.
  • Skapad: 25 NOV 2020 14:54

Mattias Aronsson är ordförande i Värmlands alpina kommitté och är en av de fyra som ligger bakom upplägget och idén till aktivering under pandemin.

– När vi fick reserestriktioner och läget är som det är, vi alla måste hjälpas åt för att bromsa den här pandemin, kände vi ändå att vi ville göra någonting för våra barn och ungdomar. Vi vill på något sätt visa att vi finns och håller ihop, säger Mattias.

Ett material har arbetats fram av en grupp, där Jonas Gate var en av idékläckarna. Två olika aktiviteter har växt fram och kommande helg väntar bland annat en poängjakt.

– Vi gjorde ett test på våra ungdomar i Karlstad och Kil förra helgen, 20 anmälde sig och 15 genomförde poängjakten. Riktigt lyckat och roligt att så många var med fram till söndag och summeringen, säger Mattias.

Poängjakten handlar om att samla poäng genom att utföra olika aktiviteter, till exempel; 30 utfallssteg, jonglera med bollar i 5 minuter eller cykla i 30 minuter. Totalt finns 26 förslag på olika aktiviteter där det går att samla poäng. Aktiviteterna anpassas för varje åldersgrupp.

– Tanken är att första träffas man digitalt i till exempel via ett Teamsmöte, där har vi Johanna Rickan som håller i den delen. Sedan kan var och en göra sina aktiviteter under helgen och under söndag träffas man igen och summerar det hela, säger Mattias.

En början och ett slut och tiden där emellan var enligt rapporter från helgens testpatrull riktigt roligt.

– Det var uppskattat, barnen hade riktigt roligt, säger Mattias.

Men det är inte bara poängjakt som ska aktivera ungdomar i Värmland. Även en skidbingo har utvecklats, där det också handlar om att aktivera sig fysiskt och samla poäng för att i slutändan vara med på utlottningen av ett pris.

– Det här är vad vi tänkte köra i helgen, men vi funderar även på nästa steg. Helgen efter kanske vi ska göra någonting teoretiskt. Det kan handla om materialkunskap och skidslipning. Vi får se, men vi tycker det är viktigt att hitta aktiviteter för att behålla ungdomarna i verksamheten, det här kan vara en modell, säger Mattias.

Distrikt och föreningar som är intresserade av upplägget material kan kontakta Mattias Aronsson eller Jonas Gate, för mer information:

This is a mailto link

This is a mailto link

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info