Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: GEPA pictures/ Christian Walgram

"Saras pallplats ett lyft för hela laget"

12 DEC 2020 14:23
Med ett andra åk av högsta klass såg Sara Hector, Kungsberget AK under lördag till att bli tvåa i Courchevels storslalom och för tredje gången i karriären kliva upp på ett världscuppodium.
  • Uppdaterad: 12 DEC 2020 14:23

Sara Hector visade redan i parallelltävlingen i Lech/Zuers att hon är i mycket bra form när hon körde in på en slutlig fjärde plats efter varit näst snabbast i kvalificeringen.

Under lördag visade hon att tidigare framgångar inte var någon tillfällighet och redan i det första åket slog hon an tonen med ett mycket stabilt första åk, där hon trots ett par mindre misstag kunde, kunde köra in på fjärde plats.

Dålig sikt och oroligt underlag väntade åkarna i andra åket. Federica Brignoni, Italien imponerade stort när hon tog revansch från första åket och slog till med andra åkets dittills snabbaste tid och imponerade med sin framfart.

Det stod klart att om Hector skulle betvinga italienskan var hon tvungen att åka snabbt, riktigt fort och det fanns inte utrymme för minsta lilla misstag.

Sara gjorde ingen besviken. Bra insats från startgrinden, utökade avståndet till första mellantiden och sedan fortsatte Hector att utöka sin marginal. Nio tiondelar blev knappat 1,5 sekunders ledning när hon passerade mållinjen med den då överlägset snabbaste tiden i andra åket. Men skulle det räcka till en plats på pallen?

Mikaela Shiffrin, USA, var nästa åkare, men hon fick se sig slagen av svenskan med över sekunden. Pallplatsen var därmed klar, men hur långt skulle det räcka? Italienskan Marta Bassino grusade förhoppningar om seger, hon var till och med drygt två tiondelar bättre än Sara i det andra åket och kopplade ett gruvligt grepp om tävlingen.

Petra Vlhova var sist ut, men den här gången fick suveränen från Slovakien se sig besegrad och inte bara av Bassino. Även Hectors var snabbare och pallen i Corchevel var därmed klar. För första gången den här säsongen vart det svensk representation i topptrion och Sara Hector fick liten revansch för hundradelsförlusten i semifinalen i parallellen. Nu tog hon sin tredje pallplats i världscupen i sin karriär och under söndag är det ny chans när det väntar ny storslalomtävling i samma backe i Corchevel.

– Fantastiskt roligt och även skönt för laget att få en ordentlig framgång. Det här betyder mycket för alla i laget efter den turbulenta inledningen som damerna haft på den här säsongen, säger landslagschefen Lars Melin.

Som inte är förvånad över Saras sätt att åka, men otroligt glad att hon nu kan plocka fram det på tävling.

– Såhär har hon åkt på träning tidigare, nu kan hon prestera åkningen även på tävling och i flera åk, mycket starkt och imponerande, säger Lars.

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info