Hoppa till sidans innehåll

Skidhemmet i Tärnaby längtar efter läger på snö

27 AUG 2020 15:43
Skidhemmet i Tärnaby, som sorterar under Västerbottens folkhögskola, längtar efter verksamhet på snö. Ett läger i Juvasshytta, Norge, är inplanerat, men senaste nytt från norska myndigheter kan grusa den planeringen.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2020 15:43

– I dagsläget är det svårt att riktigt veta, vi lever i en väldigt oviss tid. Planen är att vi ska till Norge i september, men det är inte alls säkert vi får den möjligheten, säger Anders Nilsson, huvudansvarig tränare på Skidhemmet.

Anders ser över andra alternativ, men det är inte helt enkelt. Att resa till Europa och någon av glaciärerna där skulle kunna vara en utväg, men det finns klara risker och nackdelar med en sådan operation.

Skidhemmet Tärnaby

– Vi är en stor grupp som reser och det är inte helt enkelt att komma in på glaciärer där det redan i dag är väldigt trångt. Sedan har vi den medicinska delen om någon skulle insjukna på plats. Men vi håller dörrar öppna och jobbar varje dag med att hitta olika lösningar, säger Anders.

Skidhemmet i Tärnaby har till den här säsongen utökat sin elitkurs med ytterligare tio platser, vilket innebär att det är 30 elever på den 1-åriga utbildningen.

– Det finns ett stort behov av verksamhet för åkare som lämnat skidgymnasium och sedan vill fortsätta och åka skidor. I vårat elitprogram finns en studiedel som inriktar sig mot träning och fysiologi, sedan är det upp till varje aktiv att söka egna kurser och program om de vill studera ytterligare, säger Anders.

Anders gör sitt tredje år som tränare och huvudansvarig i Tärnaby. Han har även tidigare varit verksam vid Skidhemmet, men också varit tränare för svenska landslagsgrupper på både dam- och herrsidan.

Han trivs i Tärnaby, även om det för tillfället är en del huvudbry.

– Jo, men så är det nästan alltid den här tiden och Coronapandemin gör det inte enklare. Det är svårt att påverka aktuellt läge, men visst kan det bli så att vi får vänta ytterligare en tid innan vi kan gå på snö.

I slutet av oktober räknar han med att kunna träna på hemmaplan, sedan när det gäller antal dagar på snö, finns en vårvinter som Tärnaby är ganska ensam om att kunna leverera skidåkning långt in på ”sommarhalvåret”.

– Vi har otroligt bra förhållanden och träningsmöjligheter, vi går ju till exempel till backen, behöver inte åka buss eller bil för att transportera oss någonstans.

Försäsong brukar vara likställt med fysiologiska tester och utmaningar. Där jobbar Skidhemmet också med Iron Man-konceptet, precis som stora delar av övriga Skidsverige.

– En likriktning inom det området gör det enklare att jämföra och kalibrera sig. Gymnasieskolorna, kör det också, vilket innebär att en åkare kan följa upp sina resultat under en längre tid av karriären när det är samma typ av test som körs, säger Anders.

Men det är inte bara elitutbildningen som finns under folkhögskolans fana. Där ryms även alpin allmän kurs som är 1–3 år.

– Även den när fulltecknad, precis som elitutbildningen, det är roligt, säger Anders.

Att skapa möjligheter för åkare att fortsätta åka skidor, även om han eller hon vill fortsätta studera, ser Anders som ett viktigt uppdrag.

– Det är viktigt att rekrytera, men det är också oerhört viktigt att behålla åkare. Få fler att fortsätta med sporten även efter gymnasietiden är en stor uppgift, säger Anders.

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info