Hoppa till sidans innehåll

Snöpremiär i Saas Fee för Lin och Ida

18 AUG 2020 11:04
Efter fysiska tester och alpine games är det dags för nya läger på snö för svenska landslagsgrupperna. Fartdamerna Ida Dannewitz, Uppsala och Lin Ivarsson, Åre gör säsongspremiär på snö när de på torsdag är på plats i Saas Fee.
  • Skapad: 18 AUG 2020 11:04

Kurt Mayr som är huvudtränare för de svenska farttjejerna ser fram mot att komma på snö och rapporterna han fått från Saas Fee är positiva.

– Överhuvudtaget är snösituationen på glaciärerna bra i år. Vi närmar oss augusti och det har inte varit några långa värmeperioder under den här sommaren, vilket är positivt för glaciärerna, säger Kurt.

Svenska fartlaget är dock inte fulltaligt när det är säsongspremiär på snö, Lisa Hörnblad dras ännu med smärta i ett knä efter ett operationsingrepp och Kurt ser oktober som en möjlig månad för henne att gå på snö.

– Vi får ta lite dag för dag och följa utvecklingen. Rehabiliteringen efter ingreppet som hon gjorde för en tid sedan har tagit lite längre tid än vi räknade med initialt, säger Kurt.

Lin och Ida har dock kunnat köra på under sommaren och kommer väl förberedda till första lägret på snö, som för övrigt sker tillsammans med damernas träningsgrupp ett.

– Det blir bra att köra tillsammans, det är vårat första läger och då blir det mycket grunder i skidåkning för att komma igång, säger Kurt.

Nio dagar är planerat i Saas Fee, sedan väntar en veckas vila innan det är dags för nästa läger och då kommer Sverige att köra tillsammans med Schweiz, som är ny samarbetspartner på fartsidan.

– Det kommer att bli mycket bra, även Kanada finns med i samarbetet, en konstellation som jag ser fram mot att jobba med, säger Kurt.

Samarbeten på fartsidan är mer regel än undantag och att just i år samarbeta med Schweiz har sina klara fördelar.

– Det är ett annorlunda år med tanke på Covid-19. Det är svårt att resa och lag som normalt skulle varit på södra halvklotet är numer på hemmaplan, vilket innebär att det blir trångt på glaciärerna, framförallt när vi pratar fartträning, det finns inte så många linjer till det på anläggningarna. Då är det en klar fördel att samarbeta med Schweiz, både Saas Fee och Zermatt är deras hemmaplan, säger Kurt

Kanada är även det en bra partner på många sätt, även när det kommer till avdelningen träningsmöjligheter, men hur det blir med tänkta planeringen på andra sidan Atlanten återstår att se.

– I planen ligger Copper Mountain, när vi kommer in mot november, men där får vi jobba med andra alternativ som reserv. Jag hoppas att vi inom kort får besked från FIS hur tanken är med världscupen i USA och Kanada, säger Kurt.

Men nu är det Saas Fee som står på programmet och Lin och Ida kan ta sina första svängar mot en tid, som förhoppningsvis kommer innehålla såväl en full världscupsäsong som VM i Cortina.

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info