Hoppa till sidans innehåll

Storslalom öppnar säsongen för Europacupåkarna

30 NOV 2020 15:58
Herrarna är först ut i den alpina Europacupen med två storslalom i Gurgl, Österrike, 2–3 december. Även damerna inleder med långa svängar, men får vänta till 5–6 innan det är dags för premiär i Hippach, Österrike.
  • Skapad: 30 NOV 2020 15:58

Svenska herrlaget har varit i Sulden i Sydtyrolen och förberett sig inför premiären. Under måndag reste laget till Gurgl där det enligt rapporter väntar bra underlag och fina förhållanden.

– Det sägs att det ska vara hårt och isigt, vilket passar oss bra, vi har tränat en hel del på sånt underlag, säger tränaren Magnus Larsson.

Sex svenska herrar kommer att finnas på start när årets tävlingssäsong drar igång för Europacupåkarna. Både Tobias Hedström, Duved och William Hansson, Mälaröarna som körde Världscupparallellen i Lech härförleden är med i truppen.

På herrsidan bygger Sverige för framtiden, det är ett ungt lag och Europacupen är ett steg på vägen. Inledningsvis handlar mycket om att förbättra sina startpositioner, skaffa sig ytterligare erfarenhet. Efterhand gäller det att etablera sig i Europacupen för att sedan kunna kliva vidare med stärkt självförtroende och ta det sista steget och bli en Världscupåkare av rang.

Damlaget har varit i Sverige under hösten och nu senast har det varit Storklinten som varit adress för träningen. Till skillnad från herrarna finns där redan etablerade åkare i det absoluta toppskiktet av Europacupen. Sara Rask, Sollentuna som i fjol var totalvinnare av storslalomcupen är ett namn. I den disciplinen har Sverige ytterligare två åkare topp 14 och ytterligare ett namn om vi ser till topp 30 på Europacup start list. Jonna Luthman Åre SLK, Hanna Aronsson Elfman, Kils SK och Hilma Lövblom Täby SLK.

– Det blir också den kvartetten som kommer att åka premiären. Sedan ansluter ytterligare åkare när det är dags för slalomdisciplinen, säger tränare Anders Andersson.

För kvartetten damer som kör i Hippach är det, med tanke på den kapacitet som damerna besitter, framskjutna placeringar och även pallplatser som hägrar.

– Det är svårt att säga var vi står gentemot konkurrenterna, normalt brukar man alltid ha lite koll på hur de andra åker, men den här säsongen är lite annorlunda.  Men det har sett bra ut på träning och vi ska göra det vi kan för att vara med där uppe, sedan får vi se hur långt det räcker, säger Anders.

 

Europacup, Gurgl 2–3 december, herrar: Lukas Karlberg, Mälaröarnas Alpina SK, Gustav Lundbäck, Luleå AK, Jesper Brändholm, Sälen IF, Johan Silfält, Valfjällets SLK, Tobias Hedström, Duveds IF, William Hansson, Mälaröarnas Alpina SK. 

Europacup Hippach 5–6 december, damer:  Sara Rask, Sollentuna SLK, Jonna Luthman, Åre SLK, Hanna Aronsson Elfman, Kils SK, Hilma Lövblom, Täby SLK.

Kontaktperson: Peter Albertsson, kommunikationschef: +46 (0) 70 397 00 92, 

This is a mailto link

 

 

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info