Hoppa till sidans innehåll

Testvecka i Åre för träningsgrupperna

12 AUG 2020 09:36
Vår och höst körs fysiologiska tester för skidförbundets alpina träningsgrupper. Under den här veckan är det full verksamheten vid testcentret i Åre.
  • Skapad: 12 AUG 2020 09:36

Jonas Enqvist, athletic director för alpint & skicross, Edda Kristin Arnardottir samt Peter Öberg var ledartrion plats när bland annat Anna Swenn-Larsson, Lukas Karlberg,  Johan Hagberg, Sara Hector och Lisa Nyberg genomförde sina tester.

Testerna består av ett flertal olika moment som utförs på kraftplatta, där olika mätvärden hos åkarna läggs in i en databank. Värden som har en rad olika användningsområden, både primärt men även sekundärt.

– Dels tittar vi på den fysiska statusen, vi kan se om den träning som åkarna genomför ger resultat, säger Jonas.

Ett annat användningsområde är om en åkare blir skadad och sedan jobbar med rehabilitering för att komma tillbaka. Tester kan göras under och efter rehabilitering och jämföras med åkarens testvärden före skadan.

– Rent skidåkningsmässigt är det svårt att dra några slutsatser. Men det går att se om åkaren är tillbaka till den fysiska nivån där han eller hon varit innan skada, både vad gäller styrka och uthållighet, men även balans som är en viktig parameter, säger Jonas.

Såväl Sara Hector som Anna Swenn Larsson har många år av tester bakom sig. Båda känner sig tillfreds och belåtna med försäsongen så här långt och har nu varit på snö vid ett tillfälle inför kommande säsong.

– Det känns riktigt bra, har kunnat köra på utan problem under barmarksperioden och nu är vi dessutom tillbaka på snö vilket är härligt, säger Sara Hector.

Två som inte varit med lika länge men tillhör förbundets träningsgrupper är Johan Hagberg och Lisa Nyberg. Båda två är på väg tillbaka efter knäskador och har rehabiliterats under längre period. Lisa kunde stå på skidor redan under slutdelen av förra säsongen. Lukas gick på snö så sent som förra veckan, under ett läger i inomhusbacken i Oslo.

– Det har gått riktigt bra med rehabiliteringen. Åtta månader sedan jag skadade mig i Kåbbdalis i fjol. Nu är jag tillbaka på skidor igen och det kändes riktigt bra, även om det var väldigt lätt åkning nu i början, säger Johan.

Lisa kunde vara på snö redan under vårsäsongen, hon tillhör damernas träningsgrupp 2 som kommer gå på snö inför den här säsongen i början av september.

– Jag tycker att allt känns bra, det var skönt att komma igång under våren med skidåkning och nu ser man verkligen fram mot premiären på snö inför kommande säsong, säger Lisa.

Testerna i Åre pågår under hela vecka 33 och avrundas med Alpine Games under veckoslutet. Då väntar det en långtur till fjälls för åkare och ledare, med tält, gasolkök och allt vad som tillhör en fjälltur.

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info