Hoppa till sidans innehåll

Guld till Hanna i junior-VM

09 MAR 2021 15:02
Hanna Aronsson Elfman kan titulera sig juniorvärldsmästare. I tisdagens storslalom i Bansko var svenskan omutlig, tog ledning i första åket och såg till att förvalta sitt kapital så väl att det slutade med JVM-guld.
  • Uppdaterad: 09 MAR 2021 15:02

Hanna med JVM-guldet.

Hanna som tävlar för Kils SLK i Värmland har under den senaste tiden gått från klarhet till klarhet i Europacupen och resultaten har skvallrat om både god form och att hon tagit ytterligare ett kliv på sin utvecklingstrappa.

I JVM inledde hon med att vara fyra i super-G under måndag och när det sedan var dags för storslalom visade hon att senaste tidens framfart inte varit någon tillfällighet.

Med startnummer ett såg hon till att vara snabbast redan i det första åket, då hon var 31 hundradelar för tvåan Marte Monsen från Norge. Trea var polskan Magdalena Luczak och det var upplagt för en rafflande toppstrid i det andra åket.

Men det var inte bara Hanna som var bra med av de svenska åkarna i inledningen. Hilma Lövblom, Täby SLK låg på femte plats och Sara Rask, Sollentuna SLK var åtta och sedan såg Moa Müssener Boström, Uppsala SLK till att alla svenskorna var topp 15.

Andra åket blev precis spå dramatiskt som förutspåtts. Moa slog till med åkets snabbaste tid och åkte hiss upp i resultatlistan. Klättrade åtta placeringar och gick slutligen in på en sjunde plats.

Sara Rask hade åkets andra snabbaste tid och tog ledningen när hon gick i mål. Låg kvar på den platsen fram till slovenskan Neja Dvornik skar mållinjen som ny ledare. Tyvärr körde Hilma Lövblom ur i det andra åket och för svensk del var det Hanna kvar på start. När det var dags för Aronsson Elfman var en svensk medalj redan säkrad genom Rask som då låg på tredje plats. Men Hanna gjorde inga misstag, hade andra åkets tredje snabbaste tid och det räckte med god marginal för seger. 75 hundradelar till godo på tvåan Marte Monsen.

– I andra åket kände jag lite att när jag kom ut på flacken var jag tvungen att öka lite och det var också lite svårare i det åket, men det räckte i alla fall, säger Hanna på väg hem till hotellet efter sitt guld.

En färsk juniorvärldsmästarinna som inte riktigt hunnit smälta det som nyss hänt.

– Har nog inte riktigt förstått det ännu, men det känns väldigt roligt. Jag hade också siktet inställt mot medalj, men att det skulle räcka så långt som till guld hade jag kanske inte riktigt räknat med, säger Hanna.

Två stabila åk, där hon verkligen tog chansen i första med sitt tidiga startnummer.

– Första var väldigt stabilt, då var det också väldigt fint underlag. Det var inte dåligt i andra åket heller, men det var lite slag och svårare, säger hon.

En dag återstår av junior-VM 2021 i Bansko, Bulgarien och då står slalom på programmet. Hur laddar en färsk världsmästarinna om för det?

– Som vanligt, inga konstigheter, det är en ny tävling och det är bara att göra som jag alltid gör, avslutar Hanna.

JVM Storslalom Bansko 2021

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info