Hoppa till sidans innehåll
Foto: GEPA pictures/ Thomas Bachun

Dubbla störtlopp för både damer och herrar

19 JAN 2021 17:17
Herrarna tar sig an Kitzbühel och damerna Crans Montana. Under onsdag är det dags för inledande träningsåken och det är svenskt på start i såväl Österrike som Schweiz.
  • Skapad: 19 JAN 2021 17:17

Herrarna förbereder sig för dubbla störtlopp i Hahnenkamm, men innan det är dags för tävling, fredag och lördag väntar träning, onsdag och torsdag. Sverige har två åkare på plats, Felix Monsén och Alexander Köll, en duo som skaffat sig rutin under ett antal åk utför ”Die Streif”. Alexander som inledde sitt fartåkande i Kitzbühel som kameraåkare, körde föråk med kamera för bland annat Eurosport, har sedan hunnit med fem träningsåk och tre stycken störtlopp utför det klassiska hanget. I ett av de tre åken kom han inte i mål utan det slutade med en krasch. Han har dessutom en start i super-G. Det här året blir det dock en annan inramning kring tävlingen, då den, liksom alla andra event avgörs utan publik. Alexander gjorde i fjol personbästa i tävling då han körde in på 36:e plats.

Felix Monsén har även han varit igång i Kitzbühel sedan 2017, första träningsåket någonsin körde han in på en nionde plats och då var det Europacup. I fjol blev det ingen start för Felix på grund av skada. Hans bästa resultat är en 42 plats från 2018 i störtlopp i Världscupen.

Nu väntare en ny intressant vecka för svenskduon och onsdag för vi en första fingervisning om hur snabb årets pist är och i vilken form vi har våra svenskhopp. Efter de båda störtloppen körs super-G på söndag.

Damerna har sedan Europacupen avgjordes i Crans Montana legat kvar i Schweiz och under tisdag körde Lin Ivarsson storslalomträning. Mycket snö har fallit, men under tisdag tittade solen fram och förhoppningen är att under onsdag ska även de alpina damerna komma igång med sin störtloppsträning inför stundande farthelg i Crans Montana. I störtloppet är Lin Ivarsson ensam svensk representant, men när det sedermera blir dags för super-G kommer Jonna Luthman och Estelle Alphand att ansluta till truppen.

Lin gjorde sin första start i Crans Montana 2018 i en super-G i Världscupen. Efter det har det uteslutande handlat om Europacuptävlande för hennes del på orten, men nu är det alltså dags för störtlopp och hon känner till backen bra, nio åk har hon gjort utför hanget, även om längden inte är densamma i Europacupen är mycket sig likt och det ska Lin ha nytta av när det under onsdag är dags för första träningsåk. Att hon trivs i backen råder det inga tvivel om, 2019 var hon sjua i ett Europacupstörtlopp. Två träningsdagar följs av dubbla störtlopp och sedan avslutas helgen med super-G.

Svenska truppen, Världscupen Kitzbühel, störtlopp och super-G herrar: Felix Monsén, Åre SLK, Alexander Köll, Landskrona SC. Crans Montana, störtlopp och super-G damer: Lin Ivarsson, Åre SLK, både (DH, SG). Jonna Luthman, Åre SLK (SG), Estelle Alphand, Åre SLK, (SG)

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info