Hoppa till sidans innehåll

Emelie Wikström avslutar sin professionella karriär som skidåkare.

07 OKT 2021 12:59
Emelie Wikström har beslutat sig för att avsluta sin professionella karriär som skidåkare. En karriär som kan summeras med bland annat 106 världscupstarter, 10 individuella topp 10 placeringar i Världscupen och en sjätteplats på OS i Sotji 2014.
 • Skapad: 07 OKT 2021 12:59

– Jag är så glad och stolt för att få ha upplevt och varit en del av den alpina cirkusen i femton år. Ett liv som gett mig en massa fantastiska vänner, upplevelser och erfarenheter. Men det är ett hårt liv där förberedelser och viljan att hela tiden prestera på topp kräver en hundraprocentig satsning. För den satsningen måste motivationen, passionen och inte minst kroppen vara på topp och efter att ha gjort en försäsong med siktet på mitt tredje OS, känner jag att jag inte riktigt är där jag vill vara. Därför har jag tagit beslutet att lägga min kraft och energi på ett nytt kapitel i mitt liv, säger Emelie om beslutet.

Den 29-åriga IFK Sävsjö-åkaren stod på skidor för första gången redan vid ett och ett halvt års ålder tog en plats i landslagstrupperna redan som 15-åring säsongen 2007/2008.

Den första internationella segern kom 2007 då hon vann ungdomstävlingen Troféo Topolino i slalom, som följdes upp med ytterligare ett slalomguld i Ungdoms-OS i Polen 2009. Dessutom blev det hela fem JVM för Emelie, där en 8:e plats i slalom 2012 blev hennes främsta placering i de sammanhangen.

Det tog blott fem starter i Europacupen innan Emelie var på pallen för första gången, säsongen 2007/2008 i norska Trysil. Ett drygt år senare kom den första segern i de sammanhangen, på svensk mark i Funäsdalen. Totalt blev det 14 pallplatser och två segrar för Emelie i Europacupen.

– Emelie är del av en generation talanger som vid sidan av resultat också varit en kulturbärare i Världscuplaget på damsidan och som med sin professionalism och sitt glada humör har inspirerat många vuxna att fortsätta sin satsning och många barn att testa åka skidor. Vi är glada och tacksamma att fått ha Emelie i vår verksamhet i alla dessa år och vet att med hennes fokus kommer hon lyckas med vad hon än tar sig för i framtiden, säger Tommy Eliasson Winter, Chef Alpint och Skicross.

I världscupsammanhang började Emelies resa 2009 med sin debut i tyska Garmisch-Partenkirchen och hon tog sina första världscuppoäng 2010 då hon blev imponerande 13:e tjej i Semmering, Österrike. Under hela nio säsonger var Emelie rankad topp 30 i världen i slalomdisciplinen där de två fjärdeplatserna i Schladming och Squaw Valley var hennes bästa placeringar individuellt. Hon var dessutom högst delaktig i det svenska lag som vann lagtävlingen i samband med Världscupavslutningen i Aspen 2017, där hon vann samtliga sina fyra matcher.

Utöver Världscupen blev det tre Världsmästerskap och två Olympiska spel för Emelie, där hon tog sjätteplatsen i Sotji 2014, åttondeplatsen i St. Moritz 2017 och var även med i det lag som tog brons i lagtävlingen i samma mästerskap 2017.

– Det finns mycket jag kommer sakna, men främst gemenskapen med alla i laget, som varit min ”andra familj” under nästan halva mitt liv. Vi blir enormt sammansvetsade när vi lever så tight ihop under ca 200 dagar om året. Jag kommer också sakna känslan av att sätta en perfekt slalomsväng med grym utrustning och på en perfekt balk. Det är oslagbart! Lika mycket som det är läskigt att stänga det här kapitlet är jag också nyfiken på vad som kommer härnäst. Till sist vill jag tacka alla som stöttat mig genom åren! Det skulle vara omöjligt att nämna dem vid namn. Alla på Svenska Skidförbundet, tränare, lagkamrater och sponsorer. Ett särskilt tack till min familj och sambo som alltid gjort allt för att hjälpa mig i min satsning, säger Emelie.


Vi säger tack till Emelie för allt hon gjort i landslagsdressen och för svensk skidåkning och önskar henne lycka till i framtiden.

Meriter i urval:

 • 6a på OS i slalom i Sotji 2014. 12a på OS slalom i Pyeongchang 2018.
 • 8a på VM St. Moritz i slalom 2017.
 • 10 topp 10 placeringar i Världscupen
 • Lagtävling i Världscupen: Vinst på finalen i Aspen USA 2017.
 • 14 pallplatser i Europacupen varav två vinster.
 • Trea i den totala slalom Europacupen 2011/2012.
 • Tvåa i den totala slalom Europacupen 2009/2010.
 • 15 SM medaljer sedan 2009 varav 2 guld 6 silver och 7 brons.
 • Guld i Slalom på ungdoms OS i Polen 2009.
 • Vinnare av Troféo Topolino i Italien 2007

För ytterligare information:

Kalle Olsson Bexell, Ski Team Sweden Alpine
This is a mailto link/ 0766347368

Skribent: Erik Segerström
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info