Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Från Svenska Spel Alpine Elite Tour till landslagsplatser

09 DEC 2021 17:04
I helgen är det dags för första etappen av Svenska Spel Alpine Elite Tour där åkarna gör upp om priser, pengar och placeringar. Men mer kan stå på spel. För förra årets vinnare blev det platser i landslagets träningsgrupper.
  • Skapad: 09 DEC 2021 17:04

Det har hänt mycket sedan förra säsongen för totalvinnarna av Svenska Spel Alpine Elite Tour. David Törnqvist, IFK Borlänge, krönte en rakt igenom fin säsong med totalvinst i cupen. Kort därefter fick han ett samtal från chefen för alpina herrlandslaget, Fredrik Kingstad, som erbjöd honom en plats i en av landslagets träningsgrupper.

– Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Jag hade drömt om det i så många år så det var svårt att skilja på om det var sant eller inte för jag hade spelat upp samtalet i huvudet så många gånger, berättar David Törnqvist.

Var det som du hade föreställt dig?

– Det var bättre.

Susanne Jakobsen, Storklintens AK SKALP, vann totalcupen på damsidan och har också tagit plats i en av svenska damlandslagets träningsgrupper. Sedan dess har hon också hunnit med premiär i Europacupen där hon tagit viktiga poäng.

Nya chanser när Svenska Spel Alpine Elite Tour startar i Klövsjö

Till helgen är det dags för första etappen av Svenska Spel Alpine Elite Tour 2021/2022. David Törnqvist hoppas kunna återupprepa förra säsongens fina resultat och efter tävlingarna i Klövsjö är det dags för första framträdandet i Europacupen. För honom och många andra är Svenska Spel Alpine Elite Tour en viktig del av säsongen för att få tävla, sparras med de bästa åkarna och för att ha en chans att vinna bidrag till den fortsatta satsningen.

– Cupen är ett sätt att visa att man kan vara stabil under tävling när det är poäng det handlar om. Tävlingarna får extra tyngd för när man kör ut innebär det missade poäng. Det blir ett annat mind-set på start, säger han och fortsätter:

– Man måste vara stark under en längre tid och kunna åka många olika backar. Man kan inte vara en typ av skidåkare utan man måste kunna bemästra allt. Det är det största vi kan göra i Sverige och så är prispengarna bra vilket är en extra morot, säger David Törnqvist.

Extra prispengar i potten

Under säsongen 2021/2022 bidrar titelsponsorn Svenska Spel bland annat med ytterligare 10 000 kronor i Hejapris till vinnaren i varje tävling utöver de prispengar som delas ut av arrangören. Prischecken delas mellan åkaren och åkarens klubb för att bidra till att ge fler bättre träningsförhållanden och chans att röra på sig. Samtidigt får åkaren ett tillskott till sin fortsatta satsning. 

Svenska Skidförbundet ger också 100 000 kronor i prispengar som fördelas mellan de sex bästa damerna och de sex bästa herrarna i sammanställningen av cupen.

Under premiärhelgen körs två dagar storslalomtävlingar och därefter fortsätter turnén till Sundsvall. Samtliga tävlingar sänds live på tv.skidor.com.

Här kan du läsa mer om Svenska Spel Alpine Elite Tour, ställningen i cupen och hur du följer tävlingarna >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info