Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: ARMIN RAUTHNER

Hector bästa svenska i Lienz

29 DEC 2021 14:14
Fyra av åtta svenskor gick vidare från första åket och Elsa Fermbäck visade superåkning i österrikiska Lienz där Sara Hector blev bästa svenska.
  • Skapad: 29 DEC 2021 14:14

Tisdagens storslalom i Lienz blev en svensk succé när Sara Hector blev trea och Estelle Alphand slutade på en fin 14e plats. I onsdagens slalom saknades världscupledaren Mikaela Shiffrin som testat positivt för covid-19. Men det svenska laget hade hela åtta åkare i startlistan, med bland andra tre åkare från Team Svenska Spel som gjort fina resultat i Europacupen: Liv Ceder, Moa Boström Mussener och Hanna Aronsson Elfman.

Petra Vlhova, med 22 världscupsegrar, tog ledningen tidigt i första åket före Michelle Gisin och Katharina Liensberger. Många tappade tid på Vlhova i branten innan mål och så även Anna Swenn-Larsson som var först ut av svenskorna. Hon lade sig på fjärde plats, dryga åtta tiondelar efter Vlhova. 

En innerskida ställde till det för gårdagens trea Sara Hector. Den missen blev tidsmässigt dyrbar och Hector gick in 1.09 efter Vlhova i mål. Det var sedan ett antal åkare med högre startnummer än 15 som klämde sig in före svenskorna. Så också en lagkamrat med startnummer 33.

Superåk av Elsa Fermbäck

Elsa Fermbäck, som tagit tre pallplatser varav en vinst i slalom i Europacupen den här säsongen, slog till ordentligt och blev med sin åttonde plats bästa svenska i första åket. Moa Boström Mussener slog sig också in på topp 30 och fyra av svenskorna var därmed med till andra åket där 12 åkare befann sig inom sekunden från ledande Vlhova. 

Det öppnade för dramatik och det var österrikiskan Katharina Truppe som satte ribban för övriga när hon slog till med ett kanonåk som skulle räcka långt. 

Hector bästa svenska

Hector som varit som bäst femma i slalom i världscupen utökade den ledning hon hade i början av andra åket men hade återigen en miss i ingången till sista branten. Hector klättrade ändå i resultatlistan och blev bästa svenska på tionde plats. Även Anna Swenn-Larsson hade svårt att matcha Truppe. Hon gick in som femma i mål bakom Hector och slutade strax efter Hector på plats elva. 

Elsa Fermbäck, som varit 14:e som bäst i en världscup, hade några små problem på vägen ner och slutade på 21a plats. Moa Boström Mussener klättrade också och slutade på plats 26 och tog därmed viktiga världscuppoäng. 

Vlhova vinnare - Truppe bäst i andra åket 

I toppstriden var Katharina Liensberger den första som kunde rubba Truppe. Hon tog över ledningen med 17 hundradelar och med den tiden slog hon även Michelle Gisin. Petra Vlhova var det inte mycket att göra något åt. Slovakiskan visade fin form och knep förstaplatsen före Liensberger och Gisin. Katharina Truppe slutade på en fin fjärde plats efter att ha klättrat nio placeringar i andra åket. 

Charlotta Säfvenberg startade som åkare nummer 52 och slutade tyvärr strax utanför topp 30 i första åket. Magdalena Fjällström, med startnummer 29 i första åket, hade otur när hon hamnade i ett förrädiskt spår i banan där flera hade problem och åkte ur. Tyvärr hade även Liv Ceder och Hanna Aronsson Elfman samma otur i första åket.

Här hittar du hela resultatlistan för damernas slalom i Lienz >>

Foto: Armin Rauthner, Gepa Pictures/Bildbyrån

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info