Hoppa till sidans innehåll

Klubbesök och Sverigepremiär i norr

09 NOV 2021 11:30
I helgen startar den alpina säsongen i Sverige och aktiva åkare kommer äntligen att få bekänna färg i Storklintens pist.
  • Uppdaterad: 09 NOV 2021 11:30

En premiär är alltid en premiär och spekulationer och stalltips om åkare som utvecklats och är på gång kommer att få visa var skåpet ska stå. Alpin skidåkning i norr kokar och utöver Storklinten står Kåbdalis, Kiruna och Gällivare på tävlingsagendan.

  • Efter några dagars blidväder mullrar snökanonerna igen och det ser fantastiskt ut. Att få ha en egen träningsanläggning i Boden där vi har första tjing på att styra verksamheten är glädjande och en målsättning vi rott i hamn. Istället för en anläggning i norr har vi nu flera. De flesta av våra lag är på plats i Klinten, sen har vi också ett team i Kiruna säger Tommy Eliasson, Alpin chef SSF.
  • Vi har dessutom under föregående veckor haft förmånen att besöka klubbar, föreningar, anläggningar och skidgymnasier i norra Sverige. Entusiastiska klubbledare och tränare har visat sina backar och anläggningar, berättat om hur de arbetar med rekrytering av nya åkare och hur de tränar och tävlar i stort och smått.
  • Det är viktigt att ta del av klubbar och föreningars möjligheter och utmaningar och på plats uppleva det man berättar om. Vi börjar i norr och ska ta oss igenom Sveriges samtliga regioner för att ta del av den verksamhet som bedrivs och kartlägga vilka behov som finns och vad vi kan hjälpa till med säger Tobias Fellman, Rikstränare SSF.

Gällivare, Vilhelmina, Dorotea och Malå gästades av SSF och utöver klubbarna besöktes även riksidrottsgymnasiet i Gällivare och NIU i Arvidsjaur.

  • Gemensamt för alla klubbar och föreningar är utmaningen att rekrytera både åkare och ledare, att höja utbildningsnivån hos tränare, men också med ideella krafter driva backar och anläggningar för att få ett träningsutbud som passar alla åldrar. Vi uppmuntrar till att klubbar och föreningar samarbetar över klubbgränserna. Att söka idrottslyft och använda sig av ”Alla i bana” och ”Bauis alpina skidskola” är också ett insteg för att flera ska upptäcka vår härliga sport säger Anders Sundqvist, Rikstränare SSF.

Vid besöken hos klubbarna noterades att det fanns ett hundratal aktiva barn och ungdomar och att varje klubb och förening hade sina metoder för att behålla åkare och rekrytera flera.

  • Det är glädjande att se att det finns ett aktivt föreningsliv i Norrbotten och Västerbotten där glöden och passionen finns hos ideella krafter i både klubbar och på anläggningar. Gällivare arrangerar också LVC-finalen för Region 1, så självklart fanns den punkten på agendan säger Saga Bergman, Projektledare LVC.
Skribent: Karin Stolt Halvarsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info