Hoppa till sidans innehåll
Foto: MARIO BUEHNER

Kristoffer Jakobsen tvåa i Val d'Isere - karriärens första pallplats

12 DEC 2021 14:06
Slalompremiär i världscupen och en pallplats - det hade inte kunnat börja bättre för Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK SKALP som fick kliva upp på pallen för första gången i karriären i världscupen i Val d'Isere.
  • Uppdaterad: 12 DEC 2021 14:06

Slalompremiär och en pallplats - det hade inte kunnat börja bättre för Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK SKALP, som fick kliva upp på pallen för första gången i karriären i världscupen i Val d'Isere. 

Väntan har varit lång. Efter mängder av fina och framskjutna resultat de senaste säsongerna fick Kristoffer Jakobsen äntligen ställa sig på pallen i världscupen. 

– Det är helt sjukt, jag hade inga förväntningar på det överhuvudtaget. Jag sa ju att jag är i bra form tidigare men man vet inte var man står i första racet, så det var oväntat, säger Jakobsen till Viaplay.

– Det var stökigt, svårt underlag och dålig sikt. Så det var svåråkt, men jag hade bestämt mig för att stå på.

Det var en ingen lätt uppgift där Clement Noel, Frankrike, satte ribban högt för övriga i första åket, närmast följd av Alex Vinatzer, Italien, och Sebastian Foss-Solevåg, Norge. Jakobsen, med startnummer 21, hade 81 hundradelar upp till Noel och delade sjätteplatsen med Filip Zubcic, Kroatien, inför andra åket. Sexa var också Jakobsens dittills bästa placering i individuell start i världscupen. 

– Jag hade sån jäkla prestationsångest för idag så jag hade svårt att åka i första åket. Det tog ett tag innan jag kom igång men i andra var det bara att åka på. Då funkade det som det skulle. 

I andra åket hade Jakobsen verkligen marginalerna på sin sida. Han tog inte bara in utan utökade avståndet till övriga och korsade mållinjen med grön skylt, 45 hundradelar före övriga. Och den tiden skulle räcka väldigt långt. Manuel Feller, femma efter första åket, gränslade och då var det klart att Jakobsen skulle slå personbästa.

Sedan hände det mycket på kort tid. Tanguy Nef, Schweiz, gränslade och Alex Vinatzer missade sista porten och diskvalificerades. Sebastian Foss-Solevåg gjorde en miss som skickade honom nedåt i resultatlistan. Då kunde Kristoffer Jakobsen konstatera att han skulle få kliva upp på pallen. 

– Man ser vilka steg jag har tagit från ifjol där jag var 29:e i första racet, säger Jakobsen.

Det fanns inget att göra åt Clement Noel som satte ett superåk och utökade sin ledning i andra åket. I slutändan hade Noel 1.40 ner till tvåan Jakobsen och 1.85 till trean Filip Subcic. 

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info