Hoppa till sidans innehåll

Lin och Estelle först ut i alpina VM

07 FEB 2021 16:00
Två åkare från Åre SLK är först ut i elden när alpina VM i Cortina drar igång måndag 8 februari. Lin Ivarsson och Estelle Alphand finns på start för Sverige i alpin kombination.
  • Skapad: 07 FEB 2021 16:00

Lin gjorde sin mästerskapsdebut i Åre 2019 och har den erfarenheten i bagaget inför mästerskapet i Italien.

– Där känns tryggare och lugnare, Åre var en erfarenhet som jag absolut har nytta av nu när det är ett nytt mästerskap.

Planen är att Lin kommer är på start i samtliga fartdiscipliner. Kombination på måndag och därefter super-G och sedermera störtlopp. Någon riktig målsättning har hon inte riktigt hunnit tänka igenom, det var bara några dagar sedan hon fick sin VM-biljett.

– Jag har väl förhoppningar om att kunna vara topp 20, den här säsongen har kanske inte riktigt varit vad jag önskat, men jag ser verkligen fram mot tävlingarna här i Cortina, säger Lin.

Alpin kombination innehåller inte bara en fartgren, där kommer också ett slalommoment in i bilden och under förberedelserna i St. Pellegrino under förra veckan blev det 2 dagar slalom, cirka tio träningsåk.

– Det kändes ändå förvånansvärt bra, jag har väl inte riktigt tempot som slalomåkarna, men för att åkt så som jag gjort senaste åren, blev jag ändå positivt överraskad, säger Lin.

Under den här säsongen har hon varit lite av ett singellandslag, när såväl Lisa Hörnblad som Ida Dannewitz är skadade. Därför var Estelle Alphands beslut att stryka slalom och satsa på fart en välkommet hos Ivarsson.

– Just med Coronan har det också varit svårt att umgås med andra lag, det blir väldigt isolerat och ganska ensamt, men nu är det lättare när Estelle kommer med allt oftare, säger Lin.

– Sedan har vi Jonna Luthman också som varit med en del, fyller Estelle i.

När vi nu är inne på Alphand så är det faktiskt VM-debut för henne. Hon har varit skadad och missat tidigare mästerskap, men nu är det dags.

– Ska bli kul, känns roligt att vara här.

Om Lin inte är fullt ut tränad i slalom, är Estelle raka motsatsen. Visserligen har hon lagt slalomdisciplinen på hyllan, men det är så nyligen att formen och kunnande finns där, även tempot, vilket kommer väl till pass i kombinationstävlingen. Då är det lite sämre med fartträningen, även om hon hunnit med en del träningsåk under uppladdningen.

– Det har känts bra, det är roligt när det går fort och för mig blir det kombination och super-G, säger Alphand.

Hon kommer även finnas med under andra veckan när teknikgrenarna gör entré, men dock inte i slalom.

– Nej, jag har lämnat slalomen bakom mig för det tog bara energi, jag startade långt bak och, nej det var inte alls bra, säger Estelle.

Kurt Mayr som är ansvarig farttränare på damsidan är nöjd med uppladdningen inför VM och ser fram mot tävlingarna i det klassiska farthanget i Cortina.

– Det är ett fint hang, utmanande och innehåller många olika delar och moment.

Under söndag kan Lin och Estelle förhoppningsvis göra några svängar i tävlingshanget, sedan på måndag är det dags. Alpina VM 2021!

För ytterligare information:

Lars Melin, landslagschef: +46 70 637 10 11

Peter Albertsson, kommunikationschef: +46 70 397 00 92

Skribent: Peter Albertsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info