Hoppa till sidans innehåll
Foto: Klas Rockberg/SSF

Ny herrsatsning lanserad – ”Team Piké”

10 AUG 2021 12:56
Under våren rullade projektet ”Team Piké” igång och här följer en sammanfattning av projektet från Herrchefen Fredrik Kingstad, Rikstränaren Tobias Fellman och juniortränaren Axel Bäck.
  • Uppdaterad: 10 AUG 2021 12:56

Under våren rullade projektet ”Team Piké” igång och här följer en sammanfattning av projektet från Herrchefen Fredrik Kingstad, Rikstränaren Tobias Fellman och juniortränaren Axel Bäck.

Bakgrund till Team Piké
Efter säsongen så görs i vanlig ordning en analys av säsongen och vi ser över de behov vi har som landslag och det var efter medarbetarsamtalet med juniortränaren Axel Bäck som projektet föddes. Tidigare har åkare bjudits in till landslagsverksamhet i samband med läger, samt besök på plats hos gymnasierna där vi dels såg ett behov att inspirera åkarna, såväl som att utbyta tankar och idéer med tränarna. Vi vill helt enkelt göra mer och skapa förutsättningar för fler. Vi är medvetna om att kommunikationen mellan landslagsverksamheten och gymnasierna tidvis har varit bristfällig, något vi vill vi ändra på. Arbetsnamnet till projektet landade i ”piké”, detta efter att Axel utryckt det så helt enkelt, de behöver inte alla kläder eller material, de behöver att bli sedda och återvända till sin hemmiljö och skola med stolthet och vilja att dela med sig av de fått lära sig, det presenteras med en pikétröja, det är inte bara en t-shirt utan något lite finare, inte en träningströja utan något man bär med stolthet. Än har vi inte ändrat namnet utan tycker filosofin bakom fyller en viktig funktion.Vid första samlingen gjorde vi ett värdegrundsarbete med åkarna där det jobbade från fyra ord

P-Prestation
I-Inspiration
K-Kunskap
E-Elitmiljö

Nuläge:
Vi har tills nu i slutet på sommaren genomfört två läger. Båda lägren har varit utanför skolåret, så det inte ska belasta den redan tuffa situationen i skolorna för många. Vi genomförde ett barmarksläger i slutet av juni med budskapet att testa flera idrotter och förstå värdet av det, blandat med teori i skidåkning och en inspirationsföreläsning av Markus Larsson. Efteråt visade det sig att det var det moment under de tre dagarna åkarna tog till sig mest utav. Lägren genomförs i landslagets regi där Axel Bäck tillsammans med Tobias Fellman anordnar verksamheten för åkare och tränare tillsammans. Just det sistnämnda har varit och är oerhört viktigt för oss, en fortbildning för våra gymnasietränare och möjlighet att öka dialogen. Projektet är tänkt att löpa till 2026 och det finns såklart en tydlig målsättning i detta. En bred målsättning där vi vill fortsätta ta OS-guld på Ungdoms OS samt fylla på med åkare rankade 150 och 100 i världen, även här jobbar vi med alla discipliner. Vi har valt att starta med de RIG-gymnasium som finns i landet och där har tränarna själva fått nominera två åkare och en tränare till varje läger, detta tror vi kan höja motivation hos både tränare och åkare på gymnasierna. Vi kommer utvärdera dessa två läger tillsammans och värdera hur vi ska göra fler delaktiga. En intressant del har också varit att lyssna hur skolorna och tränarna tänker med dessa nomineringar. Vidare i slutet av sommaren har vi nyss genomfört ett skidläger i Belgien i fyra dagar, som vi upplever blev väldigt lyckat och hade även där med åkare som fortfarande är juniorer och tillhör våra träningsgrupper. Det gör att vi varit 13 åkare och fem tränare som hitintills varit en del av Team Pikés verksamhet under våren och sommaren.

Framtid:
Nästa hållplats kommer vara italienska Stelvio och ett fyradagars läger med fokus på GS och SG, även här erbjuds RIG-gymnasierna att nominera två åkare och en tränare var. En viktig del som även innebär en utmaning är att göra det hållbart och inte avhängt på personer, tränare ska kunna rotera och byta av varandra för att ge mesta möjliga till åkarna. Det betyder att samverkan mellan gymnasierna och tränarna kommer vara en förutsättning för att fler ska kunna ta del av Piké!

 

Skribent: Erik Segerström
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info