Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Sex svenska åkare till start i världscupspremiären i Sölden

19 OKT 2021 06:00
Den 23–24 oktober är det traditionsenligt Rettenbachhanget i Sölden, Österrike, som står värd för säsongsöppningen av den alpina Världscupen.
  • Skapad: 19 OKT 2021 06:00

Storslalom är disciplinen som gäller och vi har sex svenska åkare som är redo för race.

Damtruppen leds av den rutinerade Sara Hector, Kungsbergets Alpina, som för tionde gången i karriären ska ge sig an Söldens världscupshang. Sara som ifjol gjorde sin poängmässigt bästa säsong i karriären, säger så här om den stundande premiären:
Det har varit en rolig försäsong, med en härlig stämning i gruppen! Jag ser fram emot att få ta på nummerlappen, känna tävlingspulsen och att ge allt jag har, säger Sara om säsongsöppningen.

Estelle Alphand, Åre SLK, som under fjolårssäsongen påbörjade en förflyttning mot fartdisciplinerna och har ett karriärsbästa med en 14 plats från Sölden, ska å sin sida starta sin säsong med Söldenracet för den sjunde gången i ordningen.

Hanna Aronsson-Elfman, Kils SLK, är 18-åringen som ifjol tog karriärens första pallplats i Europacupen, men framför allt vann JVM-guld när storslalomen avgjordes i bulgariska Bansko. Detta blir Hannas sjunde världscupstart och för andra gången i Sölden. 

Hilma Lövblom, Täby SLK, är den fjärde svenskan som vi får se på lördag. Hilma som imponerade stort under föregående säsong där hon utöver sin första vinst i Europacupen, visade både spets och kontinuitet när hon placerade sig på en tredjeplats i den totala storslalomcupen. För Hilma blir detta hennes fjärde världscup i karriären och den första i klassiska Sölden.

På herrsidan så är det Mattias Rönngren & världscupsdebuterande Tobias Windingstad som representerar Sverige när herrarnas premiär drar i gång på söndag. Herrchefen Fredrik Kingstad är förväntansfull över att dra igång säsongen:
– Vi ser fram mot att öppna säsongen i Sölden, förberedelserna har gått enligt plan och speciellt för Mattias som äntligen fått vara skadefri och tagit stora kliv i höst, han kommer att ösa ner för Rettenbachs brant på söndag! Världscupdebut för Tobias, som har visat på stark motivation under sommaren och den fysiska statusen är på topp. Han vann totalställningen av barmarkstävlingen Alpine Games och det jobbet har visat sig även i backen under försäsongen. Ska bli intressant att se vad Tobias kan göra, säger Fredrik om söndagens tävling.

Mattias Rönngren, som i vintras var en del av laget som tog hem VM-silver i teamtävlingen, hoppas på tredje gången gillt stämmer i Rettenbachpisten i jakten på världscuppoäng.

Debuterande Tobias är förväntansfull inför hans debut på den stora scenen:
–Jag är riktigt taggad för min världscupdebut, kanske lite överraskande att jag får den nu, men det känns grymt inspirerande och jag ska ge allt jag har! Tycker själv att jag har gjort ett riktigt bra jobb under sommaren och försäsongen där åkningen är på rätt väg. Jag känner mig mer optimistisk inför den här säsongen än vad jag har varit på länge, så det känns riktigt roligt att få förtroendet redan i säsongspremiären, säger Tobias.

Svenska truppen:
Damer 23 oktober
Första åket 10.00, andra åket 13.15.

Sara Hector, Kungsbergets Alpina
Estelle Alphand, Åre SLK
Hilma Lövblom, Täby SLK
Hanna Aronsson-Elfman, Kils SLK

Herrar 24 oktober
Första åket 10.00, andra åket 13.30.
Mattias Rönngren, Åre SLK
Tobias Windingstad, Jönköpings SLK 

Tävlingarna sänds live på SVT 1, SVT Play & Eurosport.

Kontaktperson Lars Melin +46 70 637 10 11

Skribent: Erik Segerström
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info