Hoppa till sidans innehåll

Dubbelt Lindqvist i topp i Svenska Spel Alpine Elite Tour

15 MAR 2022 13:50
Nära 140 herrar stod på start i säsongens näst sista anhalt i Svenska Spel Alpine Elite Tour i Stöten som bjöd på strålande vårvinterväder. Det slutade med dubbelt Sundsvalls SLK i topp där Axel Lindqvist drog längsta strået före brorsan Gustaf.
  • Skapad: 15 MAR 2022 13:50

Efter lite tekniska bekymmer var herrarnas första åk i den dubbla storslalomen i Stöten igång och det var Adam Hofstedt från Karlstads SLK som tog en tidig ledning och försvarade den hela vägen till andra åket. Men det var korta tidsavstånd i toppen där norrmannen Magnus Sande Graff och Duveds Isac Hedström hade en respektive två tiondelar upp till Hofstedt.

Cupledaren Johan Silfält från Valfjällets SLK gick in på åttonde plats i första åket med 82 hundradelar upp till täten medan Tobias Hedström som låg tvåa i cupen inför dagens tävling, gick in på tionde plats.

Dubbelt Sundsvall och Lindqvist på pallen

Kampen stod dock till slut mellan ett annat brödrapar där storebror drog det längsta strået. Sundsvalls SLKs Axel och Gustaf Lindqvist gick in som etta och tvåa i andra åket, före Isac Hedström, där Axel hade näst snabbaste tid av alla vilket alltså gav honom hans första i Svenska Spel Alpine Elite Tour den här säsongen.

– Det kändes bra. Det var två stabila åk, jag gjorde det jag hade planerat under besiktningen och det räckte långt idag, säger Axel Lindqvist som också är en del av Team Svenska Spel.

21-åringen har kört en del Europacup under säsongen och i Berchtesgaden i januari tog han också sina första Europacuppoäng. Han menar att det är roligt att komma hem och tävla på hemmaplan, även om det var lite nervöst innan. 

– Tankarna innan start var att jag inte har kört så mycket rejs här i Sverige och särskilt inte i storslalom. Jag har varit ute i Europa och provat vingarna litegrann så det var lite pirrigt men det var skönt att komma hem och vara högst upp på pallen.

Och han är imponerad av arrangemangen.

– Jag tycker serien är superbra. Det är ju schyssta, bra arrangerade tävlingar, jättebra att Svenska Spel har gått in och sponsrat och det har lyft från tidigare år. Det känns verkligen som att man tävlar på absolut högsta nivån i Sverige så jag tycker det är superbra. 

Spännande upplösning i totalen

Lillebror Gustaf Lindqvist låg på sjätte plats i totalen inför tävlingen och knaprade in något på topp tre när han tog andraplatsen bakom Axel. Med de relativt små poängavstånden på herrsidan kan det hända mycket i totalen under de återstående tre tävlingarna. 

– Det är väldigt duktiga åkare som ligger där i toppen, bland andra Johan Silfält, Tobias Hedström och Gustaf Lindqvist men jag hejar ju så klart på brorsan, att han ska ta det. Så det var extra kul att han kom tvåa, säger Axel. 

Han delar i vanlig ordning Svenska Spels Hejapris med sin klubb och han har en idé om var pengarna kan gå.

– Det är en bra fråga. Men jag tror att nya käppar skulle vara en väldigt bra investering för att alla ska få träna på. 

Bröderna Lindqvist växte upp nära slalombacken i Sundsvall och spenderade mycket tid där och med klubben. En av de stora idolerna var Fredrik Nyberg och Axel Lindqvist hoppas kunna få ge tillbaka till klubben så småningom, inte bara i form av pengar.

– Klubben har verkligen varit A och O för hela min karriär. Det är ju där jag växt upp och tränar fortfarande där ganska frekvent och det är verkligen en klubb där man har många duktiga åkare att se upp till. Förhoppningsvis kan man stå där och inspirera andra unga åkare i Sundsvalls Slalomklubb längre fram.

Cupledaren Johan Silfält slutade på femte plats och tvåan Tobias Hedström på sjunde. Ledaren efter första åket, Adam Hofstedt, slutade sexa. Då det endast är svenska åkare som får med sig poäng i totalcupen räknas Silfälts femteplats som fjärde och Tobias Hedström tog därmed sista prisplaceringen. 

Resultat

Cupresultat inom parantes.

1. Axel Lindqvist, Sundsvalls SLK
2. Gustaf Lindqvist, Sundsvalls SLK
3. Isac Hedström, Duveds IF
4. Simen Selläg, Norge
5. (4) Johan Silfält, Valfjällets SLK 
6. (5) Adam Hofstedt, Karlstads SLK
7. (6) Tobias Hedström, Duveds IF

Se hela resultatlistan >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info