Hoppa till sidans innehåll

Gustaf Lindqvist satsar mot pallen i hemmabacken

05 JAN 2022 15:10
Sedan 2018 är Gustaf Lindqvist del av svenska landslagets träningsgrupp. Nu laddar Sundsvallsåkaren mot dubbla slalomtävlingar i hemmabacken under Svenska Spel Alpine Elite Tour i helgen. Och mot det stora målet: junior-VM i Kanada.
  • Skapad: 05 JAN 2022 15:10

Gustaf Lindqvist testar nya pjäxor och umgås med familjen mellan träning och skidåkning. Det är  uppladdningen inför två gånger slalomtävling i Sundsvalls Slalombacke i helgen. Moderklubben Sundsvalls SLK står värd för Sveriges högsta serie inom alpin skidåkning: Svenska Spel Alpine Elite Tour, AET, och 20-åringen ser fram emot att få tävla i hemmabacken, som han kan utan och innan. 

– Jag bor bara några hundra meter från backen så man hängde mycket där med kompisar och pappa och brorsan.

Helgens tävlingar blir första AET-framträdandet för den här säsongen då han var i Kanada i december när första omgången genomfördes i Klövsjö. 

– Det blir första slalomtävlingen sen Kanada. Där var det lite tungt med resultaten och åkningen så det ska bli skönt att köra på hemmaplan, det är ju verkligen hemmaplan.

Brorsan - en konstant sparringpartner

Sedan 2018 är Gustaf Lindqvist del av en av landslagets träningsgrupper. Det innebär mer träning, mer skidåkning och bättre förutsättningar kring material och var det går att åka, som på försäsongen. Och han är inte ensam. Det skiljer bara ett år mellan Gustaf och brorsan Axel Lindqvist som är med i en av de andra träningsgrupperna. De har alltid följts åt, och använt varandra som sparringpartners.

– Det här är första året vi inte har kört så mycket tillsammans för att vi är i olika träningsgrupper. Tidigare har jag alltid jämfört mig mer med brorsan än de andra i laget. Det är definitivt lite intern fajt, vi tävlar om allt möjligt, inte bara skidåkning, säger Gustaf Lindqvist.

När han var yngre var han, som många andra, aktiv inom många sporter, som golf och fotboll. Men det stod ganska tidigt klart att skidåkningen var roligast. Till gymnasiet hade han bestämt sig för att satsa på en karriär och det är framför allt inom storslalom som framgångarna kommit.

– Alla grenar är roliga men storslalom är det som gått bäst. Jag tror att storslalom alltid varit mer min gren. Man åker med mer självförtroende när man känner att det brukar gå bra.

Gustaf Lindqvist är sedan 2018 med i en av landslagets träningsgrupper. Foto: Klas Rockberg.

Vad är det som gör skidåkningen så rolig?

– Kompisarna runt om är en stor del och man får resa runt världen och se nya platser, träffa nya personer. 

Beskedet kom som en chock

När de efterlängtade beskeden kom 2018, listorna som anger vilka som fått en plats i de olika träningsgrupperna, fanns Axel Lindqvists namn med. Gustaf däremot, saknades. Trodde han.

– Jag hade inte ens funderat på att komma med i laget. Jag var i Järpen med Axel och han sa att laguttagningarna var klara och att han var med. Och så stod det Gustaf men jag  tänkte det var någon annan, säger han och fortsätter:

– Sen kom någon och grattade mig på skolan och jag undrade vad det var som hade hänt. Då hade det stått Gustaf Lindqvist och ingen av oss hade sett det. Det var en chock. 

Under helgens tävlingar är Axel i Europa och kommer inte att delta. För Gustaf blir det en möjlighet att ta poäng och förhoppningsvis stå på pallen. Och en framgång är en chans att ta ytterligare ett steg framåt.

– Det är mycket som är bra med AET. Det är den stora cupen i Sverige som lockar de bästa åkarna. Och jag tycker det är bra arrangemang från alla klubbar. Det finns många fördelar.

Har deltagandet i Svenska Spel Alpine Elite Tour påverkat chanserna att komma med i träningsgruppen?

– Det har det säkert gjort. Man måste åka bra skidor och jag har väl visat det. Det har gått bra i AET tidigare och man ställs ju mot de bästa. 

Efter Svenska Spel Alpine Elite Tour väntar träning i Åre men också laddning mot årets stora händelse.

– Det stora målet jag jobbar mot är junior-VM i Kanada. Att göra bra ifrån sig där.

Läs mer om Svenska Spel Alpine Elite Tour här >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info