Hoppa till sidans innehåll

Lukas Karlberg knep SM-titeln

26 MAR 2022 18:32
Lukas Karlberg tog hem sin första SM-titel i karriären i en SM-storslalomtävling med små marginaler. Efter omkastningar i andra åket slutade Johan Silfält på andra plats och Fabian Ax Swartz på tredje.
  • Skapad: 26 MAR 2022 18:32

Det började med ytterst små tidsskillnader i herrarnas SM-storslalom där Jesper Brändholm tog en tidig ledning i första åket med Oskar Gillberg som tätt jagande tvåa. Gillberg hade bara tre hundradelar upp till Brändholm och till trean Isac Hedström skiljde det 14. Totalt i första åket låg de elva snabbaste åkarna inom bara knappa sju tiondelar från varandra. Underlaget var ganska mjukt i första åket och saltades ordentligt till andra. 

Första SM-titeln för Karlberg

Det var upplagt för omkastningar i uppgörelsen och så blev det. Jesper Brändholm fick inte riktigt till sitt andra åk och halkade ner till en delad femteplats jämte Adam Hofstedt. Istället var det Lukas Karlberg som plockade in tid och säkrade SM-titeln: Hans första i ett svenskt mästerskap.

– Det blev ett speciellt första åk men det blev ett riktigt tajt rejs. Det kändes som att andra åket skulle vara avgörande, och det blev det ju litegrann också. Det hände ganska mycket i ställningen. Kul att saltet bet lite och det blev schyssta förhållanden, säger Lukas Karlberg som kör för Mälaröarnas AK. 

Plockade in tid i andra åket gjorde också Johan Silfält och Fabian Ax Swartz, som var femma respektive sjua efter första åket och slutade som SM-tvåa och -trea.Emil Nyberg låg på 22a plats efter första åket men stod för andra åkets snabbaste tid och slutade som tia. 

Firar med prinsesstårta

Karlberg var inte helt säker på storslalomformen inför dagen men inför andra åket kändes det som att det fanns möjligheter på en bra placering.

– Jag kände att jag hade lite kontakt och att det fanns bra grejer att göra och då var det bara att gå för det i andra. 

Karlberg, som också är en del av Team Klarna har haft en fin säsong där han bland annat tagit hem pallplatser i Svenska Spel Alpine Elite Tour där han slutade på tredje plats bakom Tobias Hedström och SM-tvåan Johan Silfält. På söndagen avslutas alpina SM med slalom, där Karlberg också har varit mest framgångsrik.

– Jag känner mig laddad, det känns bra. Jag hoppas att vi får till schyssta tävlingar så tror jag att formen ska vara där ändå.

Och hur firar man ett SM-guld?

– Med prinsesstårta, rakt igenom.

I lagtävlingen var det Sundsvalls SLK som tog hem titeln före Östersund Frösö SLK och Sälens IF.

Resultat

Herrar storslalom

Onsdag 23 mars 2022

1. Lukas Karlberg, Mälaröarnas AK
2. Johan Silfält, Valfjällets SLK
3. Fabian Ax Swartz, IFK Lidingö SK

Resultatlista >>

Herrar storslalom lagtävling

Onsdag 23 mars 2022

1. Sundsvalls SLK
2. Östersund Frösö SLK
3. Sälens IF

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info