Hoppa till sidans innehåll

Nyberg sexa i Europacupfinalen

19 MAR 2022 12:09
Europacupfinalerna i Soldeu-El Tarter fortsatte med damernas storslalom på lördagen där Lisa Nyberg slutade sexa och blev bästa svenska och Hanna Aronsson Elfman slutade på 15e plats.
  • Skapad: 19 MAR 2022 12:09

Schweiziskan Simone Wild har haft en bra säsong där hon samlat tre pallplatser, varav en vinst, i Europacupen och senast på världscupen i Åre slutade hon 12a. I damernas storslalomfinal i Soldeau-El Tarter fortsatte hon i samma stil och tog ledningen med 1.09 före landsmaninnan Vivianne Härri. 

En svenska som har en fin säsong i ryggen är Lisa Nyberg, Åre SLK, som kom till Europacupfinalerna med två fjärdeplatser och en sjätteplats från Junior-VM samt en första vinst i Europacupen från Maribor. Nyberg var först ut i det fem åkare starka svenska laget och satte ner ett starkt första åk som gav henne tredjeplatsen bakom Wild och Härri med ynka hundradelen upp till andraplatsen.

Aronsson Elfman andra svenska på topp 30

Tidsavstånden var generellt stora och det skulle krävas en tid under 3.25 efter Wilds för att landa på topp 30. Det klarade Hanna Aronsson Elfman utan större problem. Hon satte ner ett åk som räckte till en fin 14e plats och var därmed tryggt med till andra. Estelle Alphand hade en riktigt fin inledning på sitt första åk där de två första mellantiderna var lovande men strax därefter körde hon ur. 

Moa Boström Müssener gick in på 27e plats och Liv Ceder på 29e i första åket men tappade placeringar och slutade 33a respektive 36a. I andra åket slutade det dessvärre med en uråkning för Boström Müssener men klättring för Ceder som slutade 31a. Aronsson Elfman startade bra i andra åket och höll linjen, fick till trycket men hittade ändå inte riktigt farten vilket gav en slutgiltig 15e plats.  

Nyberg sexa - Aronsson Elfman 15e 

Katie Hensien stod för en topprestation i andra där hon som 28a efter första åket tog ledningen och behöll den ända tills Roberta Melesi, femma efter första, knuffade ner amerikanskan från ledarstolen. Italienskan fick dock inte behålla den länge. Jasmina Suter som var fyra efter första åket hade bästa tid av toppåkarna i andra åket vilket räckte till att ta över ledningen. 

Härri kunde inte hota sin landsmaninna utan gick in bakom Suter. Nyberg satte ner ett bra andra åk men tiden räckte dessvärre inte till. Hon tappade mark när hon var sen i några svängar, gick in på fjärde plats och slutade på en fin sjätteplats efter att ledaren Simone Wild inte bara säkrat vinsten utan en helt schweizisk pall framför Suter och Härri. Hensien var för övrigt utan konkurrens snabbast i andra åket och stod för en monsterklättring där hon tog 23 placeringar och slutade femma före Nyberg.

Lisa Nyberg Foto Klas Rockberg-P1027456.jpg

Lisa Nyberg slutade på sjätte plats i Europacupfinalerna på lördagen. Foto: Ski Team Sweden Alpine

Notering

Hilma Lövblom kom inte till start på lördagen på grund av magbekymmer. I herrarnas störtloppsträning slutade Olle Sundin på 14e plats. På söndagen avslutas Europacupfinalerna 2022 med herrarnas störtlopp och damernas slalom. 

Resultat

1. Simone Wild, Schweiz, 1.52.21
2. Jasmina Suter, Schweiz, +0.30
3. Vivianne Härri, Schweiz, +073

6. Lisa Nyberg, Åre SLK, +1.20
15. Hanna Aronsson Elfman, Kils SLK, +1.82
31. Liv Ceder, Sollentuna SLK, +5.12

DNF 1
Estelle Alphand, Åre SLK

DNF 2
Moa Boström Müssener, Uppsala SLK

Resultatlista >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info