Hoppa till sidans innehåll

Åre-åkaren laddar för AET och första Europacupen

07 JAN 2022 08:00
Förstaårsjunioren Cornelia Öhlund går in i andra omgången av Svenska Spel Alpine Elite Tour som ledare av totalcupen. I helgen väntar dubbla tävlingar i Sundsvall och därefter första Europacupen för Åreåkaren.
  • Skapad: 07 JAN 2022 08:00

16-åriga Cornelia Öhlund slog till ordentligt i mitten av december när hon tog dubbla vinster i Svenska Spel Alpine Elite Tour, AET, Sveriges högsta serie inom alpin skidåkning. Och presterade därefter samma resultat i FIS-tävlingarna i Duved. Nu väntar nästa utmaning i form av två slalomtävlingar på lika många dagar och därefter första deltagandet i Europacupen.

– Jag ska försöka fortsätta på samma sätt och köra så bra som jag kan. Jag hoppas att resultaten blir desamma men mitt mål är att få till åkningen så bra som möjligt. Och så hoppas jag att jag kan fortsätta leda i cupen.

Öhlund är född i Stockholm och började träna redan när hon var fyra år gammal. När hon var tio år flyttade familjen till Åre, till stor del för att kunna åka skidor, och representerar nu Åre SLK.

  Det (skidåkningen) är en del av familjen, alla har åkt skidor och tränat och så hade vi stuga i Åre när jag var liten så det blev mycket skidåkning, säger Öhlund och fortsätter:

– Både jag och min lillebror ville verkligen åka mycket skidor. Vi ville bli duktiga och flyttade upp för att kunna få drömmarna att slå igenom.

Cornelia Öhlund tog dubbla vinster i Klövsjö senast. Till helgen ska hon försöka försvara ledningen i Svenska Spel Alpine Elite Tour.

Den största drömmen är att vinna världscupen. Och förstaårsjunioren Öhlund har tagit de första stegen mot att förhoppningsvis lyckas med det en dag. Förutom stundande slalomtävlingar i AET väntar det första deltagandet i Europacupen. Det är en nivå ifrån att få vara med och kämpa i Världscupen. Att göra bra ifrån sig i AET är också en del av att utvecklas och samla på sig de erfarenheter som krävs i framtiden.

– Det betyder jättemycket att köra AET. Det är det som gör att man tar nästa steg och det är därifrån man kan bli uttagen (till att köra Europacup). Det är den största tävlingen i Sverige och det är där man möter de bästa.

Att tävlingarna kommenteras och sänds live ger också en extra dimension till tävlingarna.

– Det är roligt att det sänds live. Det är mycket häftigare när hela släkten och kompisarna kan kolla. Det blir också fler tävlingar att prestera i, något att träna för och hela tiden prestera.   

Öhlund började träna redan som fyraåring och går nu första året på skidgymnasiet i Järpen, en fyraårig linje som ger möjlighet för eleverna att träna och tävla vid sidan om plugget. Men det hinns med annat också.

– Man hinner också med lite friåkning och att hänga med kompisarna. Och under sommarlovet har man tid att vara iväg. Och man försöker hitta de där 10-20 minuterna när man inte gör något för att plugga, säger Cornelia Öhlund. 

Läs mer om Svenska Spel Alpine Elite Tour och hur du kan följa tävlingarna här >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info