Hoppa till sidans innehåll

Åreåkaren Lisa Nyberg med i SOKs Topp och talang

30 SEP 2022 10:02
Lisa Nyberg tas ut till Svenska Olympiska Kommitténs, SOKs, Topp och talang - ett skräddarsytt stöd för långsiktig satsning. – Det känns väldigt kul och inspirerande, säger Lisa Nyberg.
  • Skapad: 30 SEP 2022 10:02

Lisa Nyberg får plats i Svenska Olympiska Kommitténs, SOKs, Topp och talang-program. Det innebär att hon får stöd för att kunna satsa på alpinåkningen och får ytterligare möjligheter att nå världstoppen. En rad alpinåkare är del av programmet idag, däribland Sara Hector, Anna Swenn-Larsson, Hanna Aronsson Elfman och Hilma Lövblom. Nu får de alltså sällskap av Nyberg, som tävlar för Åre SLK.

–  Det känns väldigt kul och inspirerande, särskilt med tanke på hur många idrottare som är med. Det är verkligen många idrotter också, och Anna och Sara är med och de är ju förebilder. Men även friidrottare som Daniel Ståhl och (Armand) Duplantis, säger Lisa Nyberg.

Har fin säsong i ryggen

SOKs, Topp och Talang är ett stöd för idrottare som bedöms ha potential att ta medaljer på framtida Olympiska och världsmästerskap. Idén är att idrottare ska få möjlighet till att satsa fullt ut på sin idrott oavsett idrottens eller de egna ekonomiska förutsättningarna. Programmet har också haft effekt där drygt 30 procent av idrottarna som ingått i programmet sedan starten 1998 har tagit steg i riktning mot att ta medaljer på OS och VM.

– Varje aktiv som ingår i stödprogrammet får ett skräddarsytt och behovsprövat stöd. Syftet är att stötta det sista steget i satsningen mot världstoppen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

20-åriga Nyberg startade i sin första Europacup i Ahrntal-Klausberg 2020 och förra säsongen radade hon upp toppresultat. Hon tog första Europacupvinst i storslalom i Maribor, blev svensk mästare i storslalom och super G och på Junior-VM blev det två fjärdeplatser, en femte- och en sjätteplats. Nybergs uttagning i Topp och Talang grundar sig just på att hon tagit sin första Europacupseger under 2022 och presterade fyra placeringar på topp sex under Junior-VM. 

Hur kan Topp och Talang vara ett stöd för dig i att nå dina mål? 

– De tänker verkligen på helheten med kost, mental träning och fysträning. Det är ju många delar som ska falla på plats för att nå toppen och att bara få stöd i någon av de (delarna) är till stor hjälp. Och det känns som att de har ett bra team runt sig. Det är ju individanpassat för mig, det ska bli kul att se vad det kan ge mig i min utveckling, säger Nyberg.

Mer om Topp och talang

Stödet baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott. En aktiv, dennes personlige tränare och förbundens sportsliga ledning arbetar fram utvecklingsplaner. SOK:s roll är att kvalitetssäkra planer och stöd samt att föra in erfarenheter från andra idrotter och från andra länder. Stödet kan även innefatta att kunna delta i internationella tävlingar och träningsläger, samt ekonomiskt stöd till tränare/förbundskapten.

Satsningen utvärderas varje år för att säkra att den håller hög internationell kvalitet och genomförs enligt plan. SOK:s resursteam tillför även kompetens och rådgivning till aktiva och tränare/ledare inom specialistområden som fysisk träning, nutrition, medicin, prestationspsykologi, coaching, prestationsanalys och media.

LÄS OCKSÅ:

Hilma Lövblom uttagen till SOKs Topp och Talang

Aronsson Elfman uttagen till SOKs Topp och Talang

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info