Hoppa till sidans innehåll

Åre & Östersund i topp i Svenska Spel Alpine Elite Tour

13 FEB 2022 17:59
Efter omkastningar och uppskjutna tävlingar på grund av snöfall och vind blev det Åre och Östersund i topp i båda damernas super g-tävlingar under söndagen. Dessutom med en trippel Åre Slk på pallen i första tävlingen för dagen.
 • Skapad: 13 FEB 2022 17:59

Helgens farttävlingar i Svenska Spel Alpine Elite Tour drabbades av det kraftiga snöfallet som drog in över Åre under veckan. Den planerade störtloppsträningen på fredagen ställdes in och därefter togs beslut om att ändra schemat för att försöka köra super g på lördagen och störtlopp på söndagen. 

Dessvärre fortsatte snöfallet även på lördagen och störtloppet fick ställas in helt till förmån för dubbla super g-tävlingar på söndagen. När det var dags för start var damerna först ut och Sophie Nyberg trivdes uppenbart i hemmabacken. 

Trippelt Åre på pallen

Hon tog en tidig ledning medan klubbkompisen Amber Adsten gick in på andra plats. Cornelia Öhlund, ledare av totalcupen i Svenska Spel Alpine Elite Tour och även hon från Åre Slk, gick ut med startnummer 22 och satte ett toppåk. Hon gick i mål endast 12 hundradelar efter Nyberg och petade ner Adsten till tredje plats.

Det blev därmed tre Åre-åkare i topp och Öhlund stärkte sin position i totalställningen i Svenska Spel Alpine Elite Tour. För familjen Nyberg blev det också dubbel glädje idag när Lisa Nyberg tog sin första vinst tillika pallplats i Europacupen i Maribor. 

– Jag tyckte det kändes bra, det flöt på och jag tycker inte jag hade någon miss i första. Det var lugnt och skönt, säger Sophie Nyberg och fortsätter:

– Jag har faktiskt inte kört super g i den här backen just i år men jag har kört rätt mycket i störtloppet eftersom det är hemmabacke. Super g är alltid skönt att köra och det är ändå rätt likt storslalom, bara lite längre svängar. 

Östersund-Frösö och Åre i topp i andra

I andra tävlingen för dagen blev det fortsatt mycket Åre i topp. Sophie Nyberg fortsatte att prestera och gjorde en tid som skulle räcka till tredje plats. Johanna Boiardt, Östersund Frösö Slk, hade också bra med fart under skidorna och efter sin fjärdeplacering i första tävlingen tog hon ledningen. 

Men Cornelia Öhlund visade återigen storform. Hon gick ut sent i startfältet men var snabbast in i mål, med 18 hundradelar till godo på Boiardt som då slutade på andra plats före Nyberg. 

Öhlund tog därmed sin fjärde vinst i Svenska Spel Alpine Elite Tour och sitt fjärde Hejapris från Svenska Spel, värt 10 000 kronor per tävling. Pengarna delas mellan åkaren och hemmaklubben Åre Slk. 

Med dubbelt Åre Slk i topp får klubben sammanlagt 10 000 kronor att använda i barn- och ungdomsverksamheten. Sophie Nyberg kommer att använda sin hälft i sin alpina satsning och att ge resten till klubben, där hela familjen är involverad, känns självklart.

– Det känns bra att stötta Åre Slk. Pappa har varit min tränare i Åre Slk hela tiden så det har varit väldigt bra tycker jag. Han är en väldigt bra tränare.

Resultat

Damer 1

 1. Sophie Nyberg, Åre Slk 46.91 (bästa junior)
 2. Cornelia Öhlund, Åre Slk +0.12
 3. Amber Adsten, Åre Slk +0.52
 4. Johanna Boiardt, Östersund-Frösö Slk +0.99
 5. Alva Wallin, Uppsala Slk +2.02
 6. Isa Carlström, Sollentuna Slk +2.22

Damer 2

 1. Cornelia Öhlund, Åre Slk (bästa junior) 47.58
 2. Johanna Boiardt, Östersund Frösö Slk +0.18
 3. Sophie Nyberg, Åre Slk +0.67
 4. Amber Adsten, Åre Slk + 0.72
 5. Olivia Sellstedt, Järfälla AK +0.91
 6. Hedda Martelleur, Uppsala Slk +1.00


Se resultatlistorna från Svenska Spel Alpine Elite Tour i Åre här >>

Här hittar du sammanställningen av cupen i Svenska Spel Alpine Elite Tour >>

Webb_20220213 Cornelia Öhlund Foto Erik Segerström-P1422530.jpg

Cornelia Öhlund tog hem ännu en prischeck från Svenska Spel värd 10 000 kronor i Åre. Foto: Ski Team Sweden Alpine

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info