Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ax Swartz historisk i Burke Mountain – största segermarginalen någonsin i Nor Am Cup

16 FEB 2022 10:06
Fabian Ax Swartz tävlandes för IFK Lidingö SLK och Team Svenska Spel har under de senaste dagarna kört Nor Am Cup i USA, den nordamerikanska motsvarigheten av den europeiska Europacupen.
  • Skapad: 16 FEB 2022 10:06

Efter att ha inlett tävlingsveckan med storslalom i Whiteface Mountain med placeringar mellan 14–16, smällde han till ordentligt när Nor Am Cup gick vidare till Burke Mountain. Med en inledande fjärdeplats i storslalom, gick Fabian på knock när det var dags för slalomdisciplinen.

Med startnummer 20 visade Fabian klass i det första åket och tog en rejäl ledning, hela +2,43 före tvåan Noah Riemenschneider, USA. Även om Fabian som är född 2004, vunnit såväl svenska FIS-tävlingar som de lettiska mästerskapen i disciplinen tidigare, var det onekligen en ny situation och mycket på spel när det skulle avgöras i det andra åket 

Återigen gjorde Fabian ett riktigt starkt åk med den näst snabbaste tiden och kunde därmed inkassera karriärens första Nor Am Cup-seger, ett enormt hopp i världsrankningen och med en historisk segermarginal, hela +3,62 sekunder, före tvåan Asher Jordan, Kanada. Fabian suddade därmed ut ett 26 år gammalt Nor Am Cup-rekord med den största segermarginalen någonsin och blev dessutom den tredje yngsta herråkaren att vinna en Nor Am-tävling.

En givetvis glad Fabian sa så här om den historiska vinsten i Burke Mountain:

­– Jag är extremt glad och nöjd över dagens resultat och det var mer än jag någonsin kunde önskat. Första åkets resultat kom som en chock och jag kunde inte riktigt processa det mellan åken vilket förmodligen gav mig lite av en fördel då jag inte blev alltför nervös inför andra, men det var mycket på spel och jag är väldigt tacksam över att det gick vägen även i andra åket. Nu är det bara att ta med sig denna åkning och fokusera på nästkommande race som är Europacupen på hemmaplan i Almåsa, säger Fabian.

Ytterligare en svensk var på plats i Burke Mountain, där Olof Hedelin, Saltsjöbadens SLK, som landade på plats 23.

Europacupen i Almåsa avgörs den 22–23 februari, en tävling som kommer sändas live för att följa Fabian och ytterligare nio svenska herrar som presenteras inom kort.

 

Skribent: Erik Jerner
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info