Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Carl Jonsson bäste svensk i Europacupslalomfinalen

15 MAR 2022 15:02
Carl Jonsson slutade som bäste svensk i första framträdandet för Europacuplaget i finalerna i Andorra under minst sagt utmanande förhållanden. Alexander Steen Olsen vann herrarnas slalom före Joaquim Salarich och Joshua Sturm.
  • Skapad: 15 MAR 2022 15:02

Det var en klar fördel att starta tidigt i herrarnas slalom i Europacupfinalerna i Soldeau - El Tarter i Andorra. På grund av väderförhållandena hade förberedelserna av backen inte gått enligt plan. Dessutom gassade solen och underlaget blev snabbt både spårigt och slagigt. 

Carl Jonsson var först ut av de svenska herrarna som 14e startande och det var redan svårt att göra riktigt snabba tider. Jonsson fick lite problem i mittpartiet men gick ändå in på elfte plats med 1.87 upp till ledande norrmannen Alexander Steen Olsen och slutade 12a i första åket. 

Arrangören fick jobba hårt till andra åket för att skapa bättre förutsättningar och lyckades ganska bra med att få bort mycket av den snö som ställde till problem. Ett antal åkare försvann dock ur banan även i andra åket. Jonsson stod för en verklig kämparinsats när han slutligen gick in på 19e plats vilket innebär fina poäng att ta med sig till nästa säsong.

Norskt i topp i båda åken

Ett utropstecken i andra åket var Federico Liberatore. Italienaren låg 22a efter första men tog en tidig ledning som höll sig långt in andra innan han matchades på hundradelen av Reto Mächler, Schweiz, som låg tia efter första. De båda låg i topp tills Paco Rassat och Joshua Sturm, som båda skördat framgångar i cupen den här säsongen, klämde sig förbi. 

Alexander Steen Olsen ledde före Joaquim Salarich och Fadri Janutin inför andra åket och topp två höll sig intakt även i andra. Norrmannen vann med dryga en och en halv sekund före spanjoren Salarich som i sin tur hade en hundradels marginal på sin sida mot trean Joshua Sturm från Österrike medan Janutin slutade på nionde plats. Liberatore och Mächler slutade på delad femte plats och italienaren stod därmed för en klättring om 20 placeringar. 

Höga startnummer för övriga

Övriga svenskar hade relativt höga startnummer och med ett allt mer svårhanterat underlag blev tidsavstånden snabbt stora. Jesper Brändholm med startnummer 32 gick in på 26e plats men tappade dessvärre några placeringar och slutade på 34e plats. I andra åket körde han dessvärre ur.

Lucas Ermeskog fick problem en bit in i åket och höll på att köra ur. Han klarade den svårigheten men hade svårt att komma in i rytmen igen och körde dessvärre ur en bit längre ner. Fabian Ax Swartz var sist ut av svenskarna och hade få möjligheter att påverka utgången av sitt åk. Lidingöåkaren slutade på 52a plats och startade inte i andra åket.

Resultat

1. Alexander Steen Olsen, Norge
2. Joaquim Salarich, Spanien
3. Joshua Sturm, Österrike

19. Carl Jonsson

DNF 1
Lucas Ermeskog

DNF 2

Jesper Brändholm

DNS 2
Fabian Ax Swartz

Se hela resultatlistan >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info