Hoppa till sidans innehåll

Dubbelpall av Duvedsbröder och Åre i topp i Svenska Spel Alpine Elite Tour

13 FEB 2022 19:18
Efter trippelt Åre och Östersund Frösö Slk i topp på damsidan fyllde Duved och Åre ut även i herrarnas super g på söndagen. Tobias Hedström från Duved tar därmed över ledningen i Svenska Spel Alpine Elite Tour.
 • Skapad: 13 FEB 2022 19:18

Efter en fartvecka som präglats av snö och vind men också fina träningsmöjligheter i Åre och Duved kunde Svenska Spel Alpine Elite Tours farttävlingar genomföras på söndagen i form av dubbla super g. Och efter trippelt Åre Slk på pallen i första damtävlingen var det grannklubben Duveds IF som gick ut med flaggan i topp i den första herrtävlingen. 

Olle Hahlin, IFK Arvidsjaur, som kom direkt från Europacuptävlingarna i norska Kvitfjell, var andra åkare ut och tog en ledning som höll sig länge in i herrarnas första tävling för dagen. Grim Wallin från Östersund-Frösö Slk var också med till Kvitfjell och farten satt i. Han gick ut som sjätte åkare och lade sig efter Hahlin i mål.

Hedström etta i första

Det dröjde innan någon kunde straffa Hahlins tid och det var en åkare som är van vid Åres backar: Tobias Hedström från Duveds IF. Med startnummer 15 kunde 23-åringen trots en miss ta över ledningen före Hahlin. Därmed blev det Duved i topp, Hahlin slutade tvåa och Grim Wallin behöll sin tredjeplats. Med vinsten tog Hedström också hem Svenska Spels Hejapris om 10 000 kronor som han delar med hemmaklubben, något han tycker är positivt för framtiden både för egen del och för klubbens.

– Det är jättebra hjälp för att finansiera säsongen. Jag tänker att jag ska försöka åka lite fler tävlingar och försöka åka så mycket skidor jag kan för de pengarna, säger han och fortsätter:

– Det är kul (att dela med klubben). Det är bara jag och Isac, min bror, som är FIS-åkare. Det är kul att få ge tillbaka till de yngre så man kanske kan få lite mer uppbyggnad. I framtiden kanske det är fler än bara jag och Isac, så det är kul.

Dominans av Åre och Duved

I andra tävlingen för dagen var det tätt i toppen och Tobias Hedström var nästan lika rapp. Han klämde sig in före ledande Ódin Hjartarson från Östersund Frösö Slk men vinstkänningen blev kortvarig när Malte Lindberg från Åre gav sig in i leken. Lindberg startade direkt efter Hedström och gick in som ledare och sedermera vinnare med en enda hundradels marginal.

– Jag gjorde en miss så det var väl det som kostade, men kul för Malte att vinna. Jag kom alldeles för rakt på en käpp ute på flacken och då behövde jag komma upp igen och blev lite stressad. Jag hade inte is i magen riktigt, säger Hedström. 

I slutändan blev det faktiskt en dubbel pall för både Duved och för familjen Hedström när lillebror Isac, som slutade sexa i första tävlingen, klättrade hela vägen upp till tredje plats i andra. I slutändan skiljde det bara 12 ynka hundradelar mellan Lindberg och Isac Hedström.

– Det känns superbra så klart. Jag var tvungen att anpassa mig lite bättre efter snön (i andra tävlingen) och vara lite noggrannare med  besiktningen som jag följde hela vägen ner och det betalade sig, säger Malte Lindberg. 

Positivt att få ge till klubben

Det är första deltävlingen i Svenska Spel Alpine Elite Tour för Lindberg som med dagens poängskörd lägger sig på 12e plats. Han kommer också från Europacup i Kvitfjell och ska vidare till ännu ett Europacuprejs i Oppdal.

– Det är full rulle, det är bara att bita ihop. 

Att hälften av de 10 000 kronor han tog hem i form av Svenska Spels Hejapris går till klubben tycker han känns bra.

– De har varit supportrar sedan man började och man har alltid haft dem i ryggen. Jättekul, jättebra, säger Lindberg. 

För Tobias Hedström innebär söndagens poängskörd att han tar över ledningen i totalcupen före tvåan Johan Silfält. Valfjället-åkaren var inte med på farttävlingarna i Åre och tidigare tvåan, David Törnqvist från Borlänge, dras dessvärre med en skada och är borta i några veckor. 

Resultat 

Herrar 1

 1. Tobias Hedström, Duveds IF 45.03
 2. Olle Hahlin, IFK Arvidsjaur AK +0.11
 3. Grim Wallin, Östersund Frösö Slk +0.76
 4. Emil Nyberg, Sundsvalls Slk +0.77
 5. Ódin Hjartarson, Östersund Frösö Slk +0.84
 6. Malte Lindberg, Åre Slk +0.91 | Isac Heström, Duveds IF + 0.91

William Karlsson, Vetlanda AK (bästa junior) 11.

Herrar 2

 1. Malte Lindberg, Åre Slk 45.88
 2. Tobias Hedström, Duveds IF +0.01
 3. Isac Hedström, Duveds IF +0.12
 4. Ódin Hjartarson, Östersund Frösö Slk +0.26
 5. Benjamin Hansson, Åre Slk +0.45
 6. Emil Nyberg, Sundsvalls Slk +0.48

Se hela resultatlistorna från Svenska Spel Alpine Elite Tour i Åre här >>

Se poängställningen i Svenska Spel Alpine Elite Tour här >>

Webb_20220213 Malte Lindberg Foto Erik Segerström-P1422568.jpg

Malte Lindberg, Åre Slk, tog hem en av super g-tävlingarna i Åre under söndagen. Foto: Ski Team Sweden Alpine

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info