Hoppa till sidans innehåll
Foto: Klas Rockberg

Efter översynen: Inga övergripande förändringar av tävlingssystemet

21 APR 2022 15:38
Under hösten 2021 gjordes en översyn av tävlingssystemet för barn och ungdomar. Efter svar på remissen kommer systemet inte att ändras i sin helhet, däremot kommer Svenska Skidförbundet att erbjuda olika resurser till tävlingsarrangörer, med mera.
  • Skapad: 21 APR 2022 15:38

En översyn av tävlingssystemet för barn och ungdomar gjordes under hösten 2021 av en projektgrupp med tolv föreningsaktiva och tre tjänstemän. Gruppen skapade ett förslag på förändringar som skickades ut på remiss till alla distrikt. Alpina rådet har också tagit del av remissen för att ha möjlighet att yttra sig kring förslaget. 

Vid en sammanfattning av distrikts och klubbars remissvar kan vi konstatera att det finns ett stort engagemang och många bra idéer ute i klubbar och föreningar som vi tar med oss in i framtida verksamhetsplanering. Då det gäller tävlingssystemet är skidsverige nöjda med nuvarande system och därför kommer tävlingar för barn och ungdomar inte att justeras i sin helhet.

Ett förslag accepterades i de inkomna remissvaren, vilket var att kringarrangemangen för ungdomstävlingar arrangerade av Svenska Skidförbundet, SSF, ska förskjutas från U12 och uppåt. Hur denna förskjutning ska ske kan ni läsa här under. 

Minivärldscupen U12

Lilla världscupen för U12 kommer byta namn till Mini Världscupen.  Denna serie kommer påminna mycket om Lilla Världscupen. När deltävlingar arrangeras har arrangören möjlighet att ansöka om deltävlingspaket. Om regioner eller distrikt vill arrangera regionsfinaler eller distriktsfinaler kommer ett finalmaterialpaket för inramning av arenan att skickas ut till arrangören. Det finns inga begränsningar för arrangören att planera kamratmiddagar, invigningar eller dela ut ”goodie bags” till deltagarna. SSF kan bidra med deltävlings- och finalmaterialpaket för inramning av arenan.

Lilla Världscupen U14

Inga förändringar kommer att ske inom Lilla Världscupen U14.  När deltävlingar arrangeras har arrangören möjlighet att ansöka om deltävlingspaket. Landsdelsfinalerna kommer arrangeras med evenemangspersonal från SSF på plats. Material för inramning, priser, goodie bags, fotografering framför sponsorvägg och kringevenemang arrangeras av SSF.  Under landsdelsfinalen ska, utöver tävlingarna, kamratmiddag och en invigning arrangeras av arrangören.

Ungdoms-SM U16

SSF kommer öka sitt arrangemang omkring Ungdoms-SM, USM, och USM-deltävlingar för att öka kringevenemangen och inramningen. Detta kommer ske genom att deltävlingspaket finns att tillgå för deltävlingstävlingsarrangörer. SSF kommer också ha närvarande evenemangspersonal på USM samt tillhanda sponsormaterial för att bygga upp en arena samt hjälpa till att arrangera kringevenemang. 

Nya tävlingsformer

I remissvaren och i projektgruppen har många lyft att nya tävlingsformer för barn och ungdomar skulle vara gynnande för sporten. Utifrån detta har en projektgrupp påbörjat arbetet med att undersöka möjligheterna om att anpassa SSF TA och SSF Timing för att underlätta detta.

Tävlingsregler

Inga förändringar i tävlingssystemet eller i tävlingsreglerna (https://www.skidor.com/Grenar/Alpint/tavling/Regler/) kommer ske utöver övre nämnda förflyttning av arrangemang från SSF.

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info