Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Europacupen i Almåsa: ”Magisk inramning”

23 FEB 2022 14:39
Dag två av Europacupsejouren i Almåsa upprepade samma fina förhållanden med solsken, hårt underlag och underhållande skidåkning med en härlig inramning. Och nöjda deltagare. – Det går inte att få bättre tävlingar, säger Magnus Larsson.
  • Uppdaterad: 23 FEB 2022 14:39

Topp tre från tisdagens tävling var först ut i PA-backen i Almåsa på onsdagen. Det anades tidigt ut att det kunde bli en kamp mellan Noel von Gruenigen, som tog över ledningen i slalomcupen med vinsten på tisdagen, Fadri Janutin och Joaquim Salarich.

Men snabbast av alla i första åket var amerikanen Jett Seymour med startnummer tio. Han tog ledningen och klämde sig in före Salarich, som höll sig kvar på andra plats åket igenom, följd av Steven Amiez och Alexander Steen Olsen. Det var tajt i toppen och ner till 12e åkare skiljde enbart en sekund från Seymour.

För svensk del var det återigen Carl Jonsson som var högst upp i placeringslistan i första åket. Jonsson gick in med självförtroende efter gårdagens monsterklättring där han tog 26 placeringar och var snubblande nära en pallplats. Det blev ett bra första åk som gav honom en 14e plats och en chans på förbättring i andra åket. 

Nya namn på topp tre

I andra åket var banan tajtare och det passade särskilt en fransman. Det blev rejäla omkastningar i toppen och Amiez satte ett åk som i slutändan gav honom första plats - hans första i karriären. 

– Det här var min första pallplats och min första vinst. Jag har kämpat lite i år med många urkörningar så det känns så himla bra, säger Amiez. 

Det var ett av målen för säsongen och för honom väntar nu världscupen i Garmisch-Partenkirchen. 

– Det kommer bli coolt och jag hoppas kunna gå för det och komma med i andra åket. 

Alexander Steen Olsen, Norge, klättrade från fjärde till andra plats och världscupmeriterade Tanguy Nef, Schweiz, gick från sjunde till tredje plats i andra åket. Därmed var prispallen klar men von Gruenigen försvarade ledningen i slalomcupen med sin femteplats. 

Jonsson bäste svensk - igen

För svensk del blev Carl Jonsson återigen högst placerad i laget, även om andra åket inte var lika snabbt som det första. Det blev i slutändan en 22a plats och en fin poängskörd att ta med sig i cupen. 

Totalt fem svenskar var med till andra åket. Axel Lindqvist, som startade med nummer 53 lade sig på 38e plats i första åket och slutade på 31a plats i andra. Tyvärr följde också en rad uråkningar där William Jonsson, Lukas Karlberg och Fabian Ax Swartz körde ur i andra. 

”Går inte att få bättre tävlingar än vi haft här”

Alfred Olsson missade andra åket när han lade sig som 62a i första och dessvärre åkte Jesper Brändholm, Adam Palmér, Lucas Ermeskog och Tobias Windingstad ur i första åket. Men sammantaget åker det svenska laget från Almåsa med en positiv känsla.

– (Det har varit) mycket bra åkning och bra insatser. De har vågat åka framför allt, det tycker jag är positivt. Om man drar det över hela gruppen, just modet att våga åka, sen att det sker misstag, så är det. Men jag tror att de kommer härifrån med en ganska bra känsla, att de har gjort vad de kan, säger Magnus Larsson, Europacuptränare. 

Utöver den kollektiva insatsen där Adam Palmér, Fabian Ax Swartz och Alfred Olsson gjorde sina första Europacuper någonsin, är Larsson väldigt nöjd med tävlingarna, arrangerade av Almåsa AK, och vill gärna se fler tävlingar i Sverige. 

– Det går inte att få bättre tävlingar än vi haft här. Fantastiskt underlag, hårt jobb naturligtvis, magisk inramning. Där har alla gjort ett helt enormt jobb så jag tror de flesta vill komma tillbaka hit.

Resultat 

  1. Steven Amiez, FRA
  2. Alexander Steen Olsen, NOR
  3. Tanguy Nef, SUI

Svenska placeringar

22. Carl Jonsson, Klövsjö Alpina
31. Axel Lindqvist, Sundsvalls Slk


Ej kvalificerad till andra åket

Alfred Olsson, Vemdalens IF

DNF 1

Adam Palmér, Örebro SLF
Lucas Ermeskog, Åre Slk
Tobias Windingstad, Jönköpings Slk
Jesper Brändholm, Sälens IF


DNF 2

William Jonsson, Klövsjö Alpina
Lukas Karlberg, Mälaröarna Alpina
Fabian Ax Swartz, Lidingö Slk

Se hela resultatlistan >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info