Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Europacup vankas i Almåsa - här är svenska laget

16 FEB 2022 18:00
Europacupen kommer till Almåsa där de svenska herrarna ska göra upp i dubbla slalom. Sverige har med tio åkare, däribland Fabian Ax Swartz som just tog en storstilad vinst i Nor Am Cup. "Killarna är sugna på race", säger tränaren Magnus Larsson.
  • Uppdaterad: 16 FEB 2022 18:00

Det vankas Europacup på svensk hemmaplan i Almåsa kommande vecka. Det blir det största alpina evenemanget som anordnats på Almåsaberget och redan på tisdagen var de svenska herrarna på plats för att sätta ihop det tio man svenska laget. Det var ett lyckat kval, även om vädret inte var på deras sida.

– Vi körde på balkat underlag och snön yrde då det blåste ca 15 sekundmeter. Det blev dock rättvist kval, säger Magnus Larsson, tränare för det svenska Europacuplaget.

Någar av de svenska åkarna har en hel del erfarenhet av Europacup, några har mindre och för någon blir det debut i Almåsa. 

– Killarna är sugna på race och vi har många med bra möjligheter till bra resultat.
Jag ser verkligen fram mot tävlingarna och när träningen är klar på lördag så har vi gjort allt vi kan för att killarna ska kunna prestera, säger Magnus Larsson.

Svenska laget

Sverige har, som anordnande nation, möjlighet att anmäla tio åkare. Här är samtliga uttagna till Europacuptävlingarna i Almåsa. 

Fabian Ax Swartz, IFK Lidingö SLK
17 år, född 2004
Fabian är del av landslagets träningsgrupp 2, utvecklingsgruppen, Team Svenska Spel. Almåsa blir hans första Europacup. Han vann Latvia National Championships i Pozza di Fazza i januari och vann Nor Am Cup i slalom 15 februari med historiskt stor marginal.

Jesper Brändholm, Sälens IF
22 år, född maj 1999
Jesper har 44 Europacupstarter (15/2) under bältet där han varit som bäst nia i parallellslalom och 16e i slalom. Han har startat i två världscuper: Madonna di Campiglio och Alta Badia 2020 där han var med efter att ha tagit personbästa i Europacupen innan. Brändholm är också del av landlagets träningsgrupp 2.

Carl Jonsson, Klövsjö Alpina
21 år, född 11 maj 2000
Carl Jonsson är en del av herrarnas träningsgrupp 2, Team Svenska Spel, utvecklingsgruppen. Han har gjort 32 starter i Europacupen (15/2) och fem världscupstarter. Han fick dessutom chansen att starta i VM på hemmaplan i Åre 2019. Hans bästa resultat i slalom i Europacupssammanhang är från franska Vaujany i januari.

Axel Lindqvist, Sundsvalls Slk
21 år född 2000
Lindqvist har gjort 13 Europacupstarter och tog sina första poäng i Berchtesgaden i januari. Han är del av landslagets träningsgrupp 3 och med bland annat en fjärde- och en andraplats i Svenska Spel Alpine Elite Tour ligger han på tionde plats i totalcupen. Axel växte upp bara något hundratal meter från backen i Sundvall och jobbar tillsammans med brorsan Gustaf, född 2001, för att slå sig upp i toppen. Läs mer om bröderna Lindqvists satsning här >>

Lukas Karlberg, Mälaröarnas AS
22 år, född 1999
Karlberg är från Ekerö i Stockholm och är också del av landslagets träningsgrupp 3. Han har hittills startat i 16 Europacuptävlingar (15/2). Senaste resultaten han fått med sig från Svenska Spel Alpine Elite Tour är en åttonde och en tredjeplats från storslalomen i Hassela. Han leder just nu slalomcupen i Svenska Spel Alpine Elite Tour och ligger fyra i totalcupen.

William Jonsson, Klövsjö Alpina
20 år, född 2001
William Jonsson är del av landslagets träningsgrupp 3 och av Team Bauhaus. Han har startat i fyra Europacuptävlingar (15/2). Det bästa resultatet är en 24e plats från Berchtesgaden i januari. Jonsson slutade tia och femma i Svensk Spel Alpine Elite Tour i Hassela och efter att ha missat tävlingarna i Sundsvall och Åre ligger han på 23e plats i cupen. 

Lucas Ermeskog, Åre Slk
18 år, född 10 juli 2003
Ermeskog har startat i en Europacup tidigare, då i österrikiska Reiteralm i storslalom. I december körde han den nordamerikanska motsvarigheten till Europacupen, Nor AM Cup, där han vann parallelltävlingen och slutade åtta i slalomen. I Åre under Svenska Spel Alpine Elite Tour 13 februari slutade han åtta som bäst. I senaste FIS-slalomtävlingarna i Duved slutade han fyra och femma. Ermeskog är del av landslagets träningsgrupp 2, utvecklingsgruppen, och Team Svenska Spel.

Tobias Windingstad, Jönköpings Slk
26 år, född 21 december 1995
Windingstad har samlat på sig erfarenhet från 63 Europacupstarter, senast i Val di Fassa 16 december där det dessvärre blev en urkörtning, och en världscupstart (Sölden 2021). Han är en del av Team Svenska Spel och landslagets träningsgrupp 2. I Latvia National Championships i Pozza di Fassa i januari slutade han sjua och nia.

Alfred Olsson, Vemdalens IF
21 år, född 24 april 2000
Almåsa blir första starten i en Europacup för Olsson som senast kommer från FIS-tävlingar i Nolby där han slutade på en sjätteplats. Innan dess stod han på pallen i slalomtävlingarna i Duved. Han kör framför allt slalom och storslalom och har radat upp fina resultat på hemmaplan i Svenska Spel Alpine Elite Tour där han just nu ligger på elfte plats. Alfred är också del av postgymnasiala Team Bauhaus.

Adam Palmér, Örebro SLK
18 år, född 29 april 2003
Almåsa blir också Europacupdebut för Adam Palmér som senast kommer från FIS-tävlingar i norska Kirkerud och Hakadal där han samlade topp 10-placeringar. Även i Svenska Spel Alpine Elite Tour har han samlat poäng och ligger just nu på 18e plats. I januari stod han också högst upp på pallen i FIS-slalomtävlingarna i Duved.

Fakta 

Almåsa ligger i Offerdalsbygden, cirka fem och en halv mil från Östersund. De dubbla slalomtävlingarna avgörs i PA-backen som startar på 593 meter över havet och slutar på 418 meter över havet med en fallhöjd om 175 meter. 

Tävlingarna går att följa live hos Expressen och Mittmedia. 

Se mer om Almåsabacken här >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info