Hoppa till sidans innehåll

Farttävlingar och läger inför Åre AET: ”Bland det bästa man kan få”

11 FEB 2022 12:00
Farttävlingarna i Svenska Spel Alpine Elite Tour i Åre startade med ymnigt snöfall och därmed ändrat tävlingsschema. I ryggen har åkarna ett lyckat träningsläger. – Bland det bästa man kan få, säger Johanna Boiardt, Team Bauhaus.
  • Uppdaterad: 11 FEB 2022 12:00

Helgens tävlingar i Svenska Spel Alpine Elite Tour är de enda farttävlingarna på touren men på grund av veckans ymniga snöfall, som fortsatte på fredagsmorgonen, fick störtloppsträningen ställas in och tävlingsschemat ändras. Super g:n flyttas därmed från söndag till lördag och förhoppningen är att kunna genomföra störtloppet på söndagen.

Viktig träning i Duved och Åre inför tävling

Tävlingarna genomförs på Sveriges Alpina Nationalarena i Åre och har föregåtts av ett fartläger under veckan. Åkare från hela Sverige har tränat teknik och taktik i varierande terräng i Duved och Åre. De skulle ha haft träning på torsdagen men även den ställdes in på grund av snö och vind. Mathias Moberg, som ansvarar för Klarna Ski Team, har många åkare på plats och är nöjd med veckan. 

– Det är otroligt inspirerande att se åkare från hela landet samla meter under fartskidorna. Träningarna har varit lyckade och åkarna har fått chansen att börja med enklare terräng i Duved innan de tagit sig an störtloppsbacken, tillika världscupbanan, i Åre. 

Han menar att det är viktigt att åkarna får chansen att testa de olika momenten och lära sig att knyta ihop ett störtloppsåk innan de ger sig ut i den hårdare terrängen på Nationalarenan i Åre. 

– Olika teknikmoment har knutits samman till hela åk innan de börjat åka i Åre. Det har gett dem en fin grund och det märks på åkarna att de blir mer och mer självsäkra för varje åk.

Viktigt att känna sig trygg

Han får medhåll av Johanna Boiardt från Team Bauhaus som satsar på alpint samtidigt som hon läser distanskurser i bland annat industriell design på Mittuniversitetet. Boiardt önskar att det fanns fler tillfällen att träna och tävla i fartgrenarna för att skapa självförtroende och känna sig trygg på skidorna. 

– Som vi har gjort nu den här veckan är bland det bästa man kan få. Folk avstår (att åka fart) för att man inte gör det så ofta och då blir det obehagligt. Det är stor respekt för fartgrenarna som det är, säger hon och fortsätter:

– Om fler fick chansen och få utrymme tror jag vi skulle ha fler som åker fart. Att man delar erfarenheter också, att man kan vända sig till nån som hållit på lite längre och att man har ett utbyte med varandra, det tycker jag också är bra på läger. När man väl vågar fråga varandra blir det ganska intressanta diskussioner.

Tillbaka efter skadekänningar

Förväntan inför helgens tävlingar är att det kommer att bli mjukare under fötterna än hon föredrar men hon ser fram emot att tävla. 

– Det kommer nog att vara mjukt. Alla ska åka minst ett åk och det blir ju påfrestningar. Är det mjukt kan det bli djupa spår, när det är hårt är det lugnare (att åka). Det blir inte lika slagigt, säger Boiardt. 

Efter ett år där kroppen inte varit helt hundra ser hon fram emot att köra och målsättningen är tydlig.

– Jag hoppas kunna vara på pallen, absolut. Jag har haft ett litet harvigt år hittills med gamla skador som gett sig till känna, men nu känns det ändå bra så jag hoppas på en comeback. Är jag bara modig går det nog bra.

Vanligen sänds alla tävlingar i Svenska Spel Alpine Elite Tour live via Staylive. Helgens farttävlingar kommer dessvärre inte att sändas men det går att följa tävlingarna via Internationella Skidförbundet FIS hemsida här. 

Läs mer om Svenska Spel Alpine Elite Tour här>>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info