Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: MATHIAS MANDL

Fermbäck bästa svenska - uråkning för Swenn Larsson

12 MAR 2022 15:39
Det slutade åter med ett antiklimax för svensk del när Anna Swenn Larsson, trea inför andra åket i damernas slalom i Åre, körde ur. Elsa Fermbäck blev därmed bästa svenska på 17e plats i säsongens näst sista slalom.
  • Skapad: 12 MAR 2022 15:39

Sex svenskor kom till start i lördagens slalom i Åre där Anna Swenn Larsson och Elsa Fermbäck tog sig vidare till andra åket som trea och 20e. Sara Hector saknades dock på start då gränslingen i fredagskvällens andra storslalomåk fick allvarligare konsekvenser än missade världscuppoäng. 

På grund av känningar i ledbandet i knäet stod Hector över lördagens tävling men förhoppningen är att hon ändå ska kunna köra i världscupavslutningen i Courchevel/Meribel kommande vecka. Även Wendy Holdener, som kraschade illa in i nätet på fredagen, saknades från startlistan på lördagen, liksom Camille Rast.

Swenn Larsson trea efter första

Lena Dürr satte ner ett första åk som varken Petra Vlhova eller Mikaela Shiffrin, etta och tvåa i slalomcupen, kunde slå trots att tyskan hade en miss på slutet. Anna Swenn Larsson var först ut av svenskorna i startlistan och visade att hon trivs i Årebackarna där hon tog VM-silver 2019.

Vhlova, som redan säkrat vinsten i slalomcupen, gick in på andra plats, åtta hundradelar efter tyskan. Och Swenn Larsson presterade inför hemmapubliken när hon gick in på tredje plats med elva hundradelar upp till Dürr. 

– Det känns jättekul. Jag visar nu att jag har åkningen bara jag slappnar av och åker som vanligt. Jag tycker jag missar lite i tajmingen men är ändå snabb. Jag ska inte fundera så mycket utan ta chansen, säger Swenn Larsson till Viaplay. 

Fermbäck vidare - Swenn Larsson körde ur

23-åriga Elsa Fermbäck gjorde sin 12e världscupstart på lördagen och satte ner ett stabilt första åk som gav en 20e plats i mål. Hon upprepade därmed prestationen från förra säsongen där hon också tog poäng i Åre, då med 14e plats som resultat.

I upplösningen blev det rejäla omkastningar i toppen när Mina Fuerst Holtmann, tia efter första åket, lade ner ett toppåk. Norskans prestation skulle räcka hela vägen upp på pallen, slagen enbart av Katharina Liensberger som låg femma efter första. Och inte heller tredjeplatsen blev densamma som i första. Anna Swenn Larsson hade ett bra åk på gång och låg bra till för en pallplats. Svenskan var på väg ut i den avslutande branten men kom sent in mot en käpp och körde ur. 

Istället tog Michelle Gisin tredjeplatsen före Petra Vlhova och Lena Dürr som båda alltså slutade utanför pallen. Inte heller Mikaela Shiffrin fick till sitt åk utan slutade på nionde plats. Elsa Fermbäck satte ett stabilt andra åk och tog poäng när hon slutade på 17e plats och blev därmed bästa svenska. 

Charlotta Säfvenberg kom dessvärre inte många käppar in på första åket innan hon tappade trycket mot snön och körde ur. Sara Rask var på håret att komma med till andra åket. Hon blev 31a med bara två hundradelar upp till placeringen framför. Hanna Aronsson Elfman och Estelle Alphand gick in på 37e respektive 43e plats. 

Resultat

1. Katharina Liensberger, Österrike
2. Mina Fuerst Holtmann, Norge
3. Michelle Gisin, Schweiz

17. Elsa Fermbäck

DNQ

Sara Rask
Hanna Aronsson Elfman
Estelle Alphand

DNF 1

Charlotta Säfvenberg

DNF 2

Anna Swenn Larsson

Se hela resultatlistan >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info