Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Fermbäck trea i slalomcupen 2022

20 MAR 2022 13:39
Slalomcupen var inte avgjord inför den sista och avslutande Europacuptävlingen för säsongen. Tre svenskor var med på topp 30 i det första, utmanande åket och efter sammanställningen slutade Elsa Fermbäck på tredje plats i totalen.
  • Skapad: 20 MAR 2022 13:39

Veckan i Soldeau-El Tarter har präglats av väder som bjudit på snö, regn, storm och sol och inneburit hårt jobb från arrangörerna för att skapa rättvisa förutsättningar. På söndagen kom också dimman in. Medan herrarnas störtlopp fick ställas in avslutade damerna säsongens Europacup med slalom. 

Elsa Fermbäck, som gjort en stark säsong, var bästa svenska i första åket där hon gick in på tredje plats, dryga sekunden efter Aline Danioth från Schweiz som hade ledningen före Franziska Gritsch, Österrike. Det var också topp tre i slalomcupen inför söndagens tävling med Danioth i ledning före Fermbäck och Gritsch. Den sista tävlingen för säsongen skulle också bli avgörande.

Tre svenskor vidare i besvärligt första åk

33 åkare tog sig i mål i första åket som präglades av mjukt underlag den begränsade sikten blev en faktor. Det var en utmaning att ta sig ner, och för kameraförarna som inte hade ett enkelt jobb att hålla ordning på var åkarna befann sig i tjockan. Totalt gick tre svenskor vidare till andra åket när Hanna Aronsson Elfman lade sig på en fin tionde plats. Moa Boström Müssener gick också tryggt med till andra åket där hon slutade på 13e plats. 

När det var dags för upplösningen var väderförutsättningarna bättre och Moa Boström Müssener satte ner ett bra åk som gav henne ledningen. Aronsson Elfman presterade också ett fint andra åk och lade sig åtta hundradelar bakom Müssener på andra plats. Müssener hade hunnit klättra fyra placeringar innan Melanie Meillard, Schweiz, knuffade ner svenskorna en nivå. Därefter kom ett gäng som klämde sig in före svenskorna som till slut landade på åttonde och nionde plats. Müssener klättrade i slutändan fem placeringar och Aronsson Elfman en.  

Fermbäck trea i cupen

Elsa Fermbäck hade en riktigt bra inledning på sitt åk men tappade momentum i branten och gick in på tredje plats även i andra åket bakom Marie Lamure och Lara Della Mea. Italienskan satte ner ett bra åk men inte heller det räckte mot Franziska Gritsch som straffade hennes tid med 69 hundradelar. 

Så var det bara Danioth kvar. Hon behövde vara före Gritsch för att ta hem slalomcupen och det löste hon. I slutändan var Danioth 31 hundradelar före österrikiskan. Della Mea säkrade tredjeplatsen i tävlingen och Fermbäck halkade ner till femte plats. 

Med de placeringarna var det klart att Danioth tog hem slalomcupen före Franziska Gritsch som låg trea inför säsongens sista tävling. Men femteplatsen gör ändå att Fermbäck slutar trea i årets Europaslalomcup.

Hilma Lövblom, Estelle Alphand och Liv Ceder hörde dessvärre till de som körde ur i första åket. Lisa Nyberg kom inte till start i söndagens tävling. 

Resultat

1. Aline Danioth, Schweiz
2. Franziska Gritsch, Österrike
3. Lara Della Mea, Italien
4. Marie Lamure, Frankrike
5. Elsa Fermbäck
6. Melanie Meillard, Schweiz

8. Moa Boström Müssener
9. Hanna Aronsson Elfman

DNF 1

Hilma Lövblom
Estelle Alphand
Liv Ceder

Resultat slalomcupen 2022

1. Aline Danioth, Schweiz
2. Franziska Gritsch, Österrike
3. Elsa Fermbäck

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info