Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Första pallen för Luthman och trippelt personbästa

10 FEB 2022 15:03
Tre personbästa och en pallplats - efter inställd tävling igår visade det svenska laget storform i storslalomen i Serbien där Jonna Luthman tog sin första pallplats i Europacupssammanhang.
  • Uppdaterad: 10 FEB 2022 15:03

Onsdagens tävling ställdes in på grund av dimma och dåligt väder. Kanske var det en bra uppladdning för det svenska laget för när den andra planerade tävlingen kördes på torsdagen stod tre svenska damer för personbästa. Och en pallplats.

– Det blev fina resultat idag. Och Serbien bjöd på kanonväder med fantastiskt underlag, säger tränaren för Team Svenska Spel, Anders Andersson, som verkligen har resultat att glädjas åt. 

Första pallplatsen för Jonna Luthman

Jonna Luthman, Åre Slk, har gått från klarhet till klarhet i Europacupen den här säsongen där hon stadigt klättrat uppåt i resultatlistorna. Senast blev det en imponerande femteplats i super g:n i Sarntal och på torsdagen tog hon inte bara nytt personbästa. Hon fick också kliva upp på pallen för första gången i Europacupssammanhang.

Luthman var tvåa i första åket, ynka fem hundradelar efter schweiziskan Simone Wild och med 15 hundradelar till godo på trean, Elisa Mörzinger från Österrike. Luthman hade en bra inledning, tappade lite mot mitten av åket men plockade igen mycket tid mot slutet. I andra åket hade Mörzinger bästa tiden av alla och körde upp sig i ledning. Luthman tappade lite tid mot slutet av banan men det räckte med marginal till en tredjeplats efter Mörzinger och Wild, som gick in som tvåa.

Det innebar första pallplatsen för Luthman i Europacupen som därmed ligger på 14e plats i storslalomcupen och på nionde plats i totalcupen. 

Personbästa för Nyberg och Boström Müssener

Klubbkompisen Lisa Nyberg gjorde också sin bästa insats i Europacupen så långt när hon gick från sjunde plats i första åket till fjärde i andra med den femte snabbaste tiden. Det innebar en klättring på fyra placeringar med 1.05 upp till Mörzinger och nytt personbästa, med råge. Åreåkaren har varit som bäst 15e tidigare, ett resultat hon hade med sig från storslalomen i Orcieres-Merlette i januari.

Uppsala Slks Moa Boström Müssener har varit som bäst fyra i Europacupen men då i slalom. I storslalom hade hon som bäst en 19e plats i bagaget inför tävlingarna i Serbien. Hon låg på 19e efter första åket men körde upp sig i andra och hade där 10e bästa tid vilket slutade med en 15e plats.

Därmed hade det svenska laget tre nya personbästa och en pallplats att ta med sig vidare till Maribor i helgen. Och det fanns mer att glädja sig åt. Liv Ceder, Sollentuna Slk, låg 31a efter första åket men körde upp sig andra och slutade på 29e plats. 

Dessvärre körde både Susanne Jakobsen, Storklintens AK Skalp, och unga Liza Backlund från Sundsvalls Slk ur i andra åket. Detsamma gällde för Sara Rask som gick ur banan i första. 

Jonna Luthman och Lisa Nyberg under prisceremonin i Kopaonik.

Sundin bäste svensk i Kvitfjell

På herrsidan gick Olle Sundin in som bäste svensk på 22a plats efter gårdagens andraplats i norska Kvitfjell där det var rejäla omkastningar och från onsdagens tävling och dubbelt kanadensiskt i topp. Ingången i toppen av banan var avgörande och banan något mer spårig och gropig efter soligt och nollgradigt väder. Dessvärre hade de svenska herrarna problem just med ingången vilket gjorde att de tappade tid mot mål.

Johan Hagberg, som slutade på 30e plats i gårdagens störtlopp, slutade 52a på torsdagen. Olle Hahlin slutade 59a och Malte Lindberg, Grim Wallin och Emil Nyberg, som samtliga kommer att vara med i Svenska Spel Alpine Elite Tours farttävlingar i Åre kommande helg, på 63e, 64e och 71a plats. Alexander Köll saknades på startlistan på grund av knäkänningar efter onsdagens störtlopp. Han har åkt hem och inväntar röntgen och diagnos. 

Resultat Kvitfjell

1. Cameron Alexander, Kanada
2. Joshua Mettler, Schweiz
3. Jeffrey Read, Kanada

22. Olle Sundin, Djurgårdens IF
52. Johan Hagberg, Avesta AK
59. Olle Hahlin, IFK Arvidsjaur AK
63. Malte Lindberg, Åre Slk
64. Grim Wallin, Östersund-Frösö Slk
71. Emil Nyberg, Sundsvalls Slk

Här hittar du resultatlistan från herrarnas störtlopp i Kvitfjell >>

Resultat Kopaonik

1. Elisa Mörzinger, Österrike
2. Simone Wild, Schweiz
3. Jonna Luthman, Åre Slk

4. LisaNyberg, Åre Slk

15. Moa Boström Müssener, Uppsala Slk
29. Liv Ceder, Sollentuna Slk

DNF
Liza Backlund, Sundsvalls Slk
Susanne Jakobsen, Storklintens AK Skalp
Sara Rask, Sollentuna Slk

Här hittar du resultatlistan från damernas storslalom i Kopaonik >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info