Hoppa till sidans innehåll

Första SM-titeln för Fermbäck

27 MAR 2022 16:50
I förhållanden som var utmanande för både arrangör och åkare tog Elsa Fermbäck sin första SM-titel i damernas slalom på söndagen, följd av Hanna Aronsson Elfman och Cornelia Öhlund.
  • Uppdaterad: 27 MAR 2022 16:50

Elsa Fermbäck har haft en toppsäsong där hon bland annat radat upp pallplatser i Europacupen och tagit poäng i världscupen och vid Europacupfinalerna slutade hon femma i Soldeau-El Tarter under tuffa väderförhållanden. 

Vädret bjöd också på en rejäl utmaning i Åre på söndagen, inte minst för arrangören Åre SLK, i form av rejält snöfall under natten och söndagsmorgonen som följdes av hårda vindar. Men med en kort fördröjning kördes den sista SM-tävlingsdagen igång med damernas slalom. 

Fermbäck satte ner ett snabbt första åk och tog ledningen. Med startnummer fem hade hon nära tre tiondelar till godo vid första mellantiden och utökade det avståndet till 74 hundradelar mot tvåan Charlotta Säfvenberg i mål. 

Fermbäck försvarade ledningen

Ner till trean i första åket, Hanna Aronsson Elfman, skiljde ytterligare en tiondel men därefter ökade tidsavstånden. När det var dags för andra åket försvarade Elsa Fermbäck sin ledning hela vägen in i mål och tog sin första vinst, och pallplats, i SM-sammanhang. 

– Det känns bra. Det var en tuff dag men det gick ändå bra så jag är glad, säger Elsa Fermbäck, som precis som övriga visste att det skulle bli en utmaning att ta sig an det andra åket.

– Jag kände att det kommer vara tufft för alla men det är bara att kämpa på. Jag var medel nervös, inte för mycket och inte för lite. 

Aronsson Elfman och Öhlund på pallen

Charlotta Säfvenberg åkte dessvärre ur och Hanna Aronsson Elfman, som hade tredje snabbaste tid i andra åket, klättrade en placering till andra plats före Cornelia Öhlund. Öhlund var snabbast i andra åket och klättrade från femte plats i första där hon hade 66 hundradelar upp till pallen. Med det tog hon sin andra SM-medalj efter tredjeplatsen i lördagens storslalom. Söndagens andraplats blir Aronsson Elfmans fjärde SM-medalj men personbästa då hon tidigare varit trea i slalom, storslalom och super g.

I lagtävlingen tog Åre SLK återigen hem förstaplatsen före Sollentuna SLK. Ingen tredjeplats delades ut då de var de enda klubbarna som hade ett helt lag om tre åkare i mål. 

Resultat

Slalom damer

27 mars 2022

1. Elsa Fermbäck, Vemdalens IF
2. Hanna Aronsson Elfman, Kils SLK
3. Cornelia Öhlund, Åre SLK

Resultatlista >>

Lagtävling, slalom damer

27 mars 2022

1. Åre SLK
2. Sollentuna SLK

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info