Hoppa till sidans innehåll
Foto: DANIEL GOETZHABER

Franskt slalomguld - Jakobsen ur i första

16 FEB 2022 08:28
En otippad silvermedalj, franskt guld och norskt brons - herrarnas slalom blev en kamp om hundradelarna i en tävling som såg mängder av uråkningar. Däribland, dessvärre, också för svenska medaljhoppet Kristoffer Jakobsen.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2022 17:43

Senast det begav sig, i Pyeonchang 2018, tog den då relativt okände Kristoffer Jakobsen från Storklintens AK Skalp en imponerande sjundeplats. Efter att ha tagit sina två första pallplatser i världscupen i december seglade han upp som en favorit till topplaceringar i slalomcupen och även till en OS-medalj. 

Till onsdagens slalom, hans första framträdande i OS 2022, gick svensken ut med startnummer nio i första åket och hade svårt att komma in i åkningen. Det höll inte och han körde dessvärre ur i sin andra OS-slalom i karriären.

– Det var en dålig start på åket och sen lyckades jag inte få ihop det. Det kändes som att skidorna gick ifrån mig hela tiden. Det var svårt att få till min åkning, det stämde inte idag helt enkelt, säger en givetvis besviken Jakobsen till Discovery och fortsätter:

– Jag har gjort mitt bästa varje dag, sen är det så att ibland funkar det inte. Idag var en sån dag, redan i början av banan började jag halka ner. Det är svårt att ta sig upp från det. Som ett första utslag i golf ut i skogen, så känns det.

Stort bortfall i första åket

Svensken var dock inte ensam om det ödet. Nära 40 åkare, däribland stora slalomnamn som Manuel Feller och Lucas Bråthen, körde ur i första åket. I andra försvann ytterligare fler, som italienaren Alex Vinatzer som hade ett bra åk på gång men körde ur i slutet av banan.

Henrik Kristoffersen, Norge, som blandat och gett under säsongen, slutade åtta i OS-storslalomen. I slalomen gick ut tidigt i startfältet och tog en ledning som bara österrikaren Johannes Strolz kunde matcha. 

Strolz gick ut med startnummer 19 och slog Kristoffersens tid med enbart två hundradelar till godo. Sebastian Foss-Solevåg, en annan medaljfavorit, slutade trea i första åket och från Foss-Solevåg till Strolz skiljde sex (!) hundradelar inför andra.

Noel överlägset snabbast i andra

Det gick markant snabbare i andra åket för samtliga, men inte minst för en fransman som  inte var borträknad men kanske inte heller en självklar medaljkandidat efter första åket. Clement Noel har också haft en blandad säsong. Men som sexa efter första åket gick han ut i andra och fick allt att stämma. Han tog en ledning med 80 hundradelar när det var två norrmänn och en österrikare kvar i medaljstriden.

Foss-Solevåg började jämnt med fransmannen men fick inte flyt i åket. Han gick in 70 hundradelar bakom Noel. Henrik Kristoffersen kastade sig ut med sikte på guld och höll tidsmarginalen mot Noel till en början men kom sedan helt ur rytm och hela avståndet mot Noel var borta. Norrmannen, som har en bronsmedalj från Sochi 2014 och ett silver från Pyeongchang, gick in som trea i mål. 

Franskt guld och ett otippat silver 

29-årige Johannes Strolz har totalt tre topp 10-placeringar från världscupen och senast en vinst från Adelboden men höll för pressen i andra åket. Han satte ett åk som räckte till att klämma sig in mellan Noel och Foss-Solevåg trots att han bara hade 13e bästa tid i andra åket. Därmed knuffade han också ner Henrik Kristoffersen till fjärde plats.  

Den sista alpina tävlingen är lagparallelltävlingen på lördag där Jakobsen står på start igen. 

Resultat

  1. Clement Noel, Frankrike
  2. Johannes Strolz, Österrike
  3. Sebastian Foss-Solevåg, Norge

DNF 1

Kristoffer Jakobsen

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info