Hoppa till sidans innehåll
Foto: WOLFGANG GREBIEN

Hector bästa svenska - Säfvenberg näst snabbast

04 JAN 2022 17:37
Sara Hector blev bästa svenska i svåra förhållanden i Zagreb. På grund av sjukdom i det svenska laget saknades två åkare men Charlotta Säfvenberg stod för en rejäl klättring och var näst snabbast i andra åket.
  • Skapad: 04 JAN 2022 17:37

Temperaturen visade runt tio plusgrader och vinden tog i ordentligt i Zagreb där arrangören hade jobbat hårt för att skapa förutsättningar för tävling. 

Petra Vlhova hade tre vinster och en andraplats i slalomvärldscupen den här säsongen inför Zagreb och tog en övertygande ledning i första åket. Anna Swenn-Larsson, med startnummer tre, gick in 84 hundradelar efter Vlhova i mål.

Det skulle ge henne chansen på en pallplats då det bara var två åkare till som kunde straffa hennes tid i första åket. Wendy Holdener startade som fyra och var tre hundradelar snabbare än Swenn-Larsson. Och Mikaela Shiffrin, som var tillbaka efter covid-smitta, gick in på andra plats, sex tiondelar efter Vlhova. 

Därefter blev tidsavstånden betydligt längre och efter de nio snabbaste åkarna växte avståndet till över två sekunder. Sara Hector med startnummer 12 tappade var 2.83 efter Vlhova i mål vilket gott och väl räckte till ett andra åk. 

Sena svenska avhopp och Säfvenberg näst snabbast

Under tävlingen kom besked om att Hanna Aronsson-Elfman och Moa Boström-Müssener inte skulle komma till start. Båda svenskorna fick förkylningssymptom under natten mot tisdagen.

– De bodde i enkelrum och var isolerade före tävlingen och har nu åkt tillbaka till Österrike där de kommer testa sig så snart som möjligt, säger landslagschefen Lars Melin.

Både Aronsson-Elfman och Boström-Müssener mår okej under omständigheterna. Elsa Fermbäck strök sig under gårdagen då hon också kände symptom på förkylning men har testat negativt för covid-19. 

Andra åket skulle visa sig vara en utmaning för många och när sammanställningen var klar hade 22 åkare tagit sig i mål. Charlotta Säfvenberg hade dock inga större problem. Med startnummer 46 tog sig vidare till andra åket som 26a. Hon gjorde ett riktigt bra åk och klättrade elva placeringar. Hon slutade på 15e plats och var dessutom näst snabbast i andra åket, före Mikaela Shiffrin och Petra Vlhova.

Hector bästa svenska

Anna Swenn-Larsson var senast på pallen i Flachau 2020. Inför andra åket i Zagreb hade hon chansen på sin sjunde pallplats i världscupen totalt. Det såg bra ut men även hon fick problem när hon föll på innerskidan, missade en käpp och fick klättra upp för att fortsätta åket. Tyvärr blev hon därmed diskvalificerad. 

Sara Hector låg på 16e plats efter första åket. I andra klämde hon sig in före lagkompisen Säfvenberg och slutade på 14e plats. Därmed blev hon bästa svenska i Zagreb. 

Mikaela Shiffrin var tillbaka i storslag i andra åket och gav något för Petra Vlhova att bita i. Det blev en kamp som Vlhova till slut vann före Shiffrin och österrikiskan Katharina Liensberger.

Här hittar du hela resultatlistan från damernas slalomvärldscup i Zagreb >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info