Hoppa till sidans innehåll
Foto: MARIO BUEHNER

Hector om säsongen: ”Helt magiskt”

27 APR 2022 14:01
Sara Hectors världscupssäsong kan summeras med sex pallplatser varav tre vinster. Bakom framgångarna ligger hårt arbete, några förändringar och skidglädje.
  • Skapad: 27 APR 2022 14:01

SE ÄVEN: Sara Hector summerar världscupsäsongen 2021/2022

Säsongen 2021/2022 började med bland annat en tolfteplats i Söldens inledande storslalom och sjätteplats i slalom i Killington för Sara Hector. Strax innan jul landade damernas storslalomvärldscup i franska Courchevel och där stod hon på pallen, först som tvåa och dagen efter som etta. Och säsongen fortsatte i den andan. 

– Helt magiskt. Det har varit så roligt, speciellt alla gånger jag kommit i mål och blivit positivt överraskad av att se att det var riktigt, riktigt snabbt, säger Hector.

Just dubbeln i Courchevel lyfter hon som en del av världscupsäsongen som sticker ut lite extra.

– Courchevel var helt grymt. Att först klara av att ta en andraplats med riktigt bra åkning och sen dagen efter följa upp det med en vinst. Det var verkligen helt otroligt och jag kunde inte sluta le på flera dagar efter det.

I Lienz blev det en tredjeplats och i Kranjska Gora, 8 januari, tog Hector ledningen i första åket med åtta hundradelar till godo på fransyskan Tessa Worley. I andra åket var hon snabbast igen och det skiljde i slutändan imponerande 96 hundradelar ner till Worley. 

– Kranjska Gora var också en väldigt häftig vändning för mig. Det är jag också väldigt, väldigt stolt över. 

Långsiktigt arbete och några förändringar

Hector menar att den gångna säsongen dels är frukten av arbete över lång tid och dels har hon förändrat några saker inför och under den gångna säsongen som gett god effekt, som att lägga mer tid på friåkning. 

– Jag har åkt lite färre åk och jag har tränat lite mindre på gymmet och kanske haft ännu lite mer energi till att ha den kanske allra högsta nivån varenda åk jag gjort på träning. Och jag har gjort många, många friåkningsövningar, mycket mer än vad jag brukar göra och varit ute och lagt mycket tid på grunderna, säger hon och fortsätter:

– Så det tror jag varit väldigt viktigt, att jobba med grunderna och med friåkning och basic övningar, för det tror jag man vinner mycket på i längden. Det är ju kul att åka bana men det är nyttigt att åka fritt om man ska utvecklas och det tror jag är en bra grej som jag gjort i år. 

Har hittat rätt material

Det är mycket som ska stämma för att en säsong ska bli lyckad. Förutom att hitta rätt tränings- och tävlingsmängd och att göra rätt övningar som funkar för individen utgör materialet ytterligare en del. Inför säsongen förklarade Hector vikten av att hitta en skida som klarar de flesta underlag och som passar henne. Och det har hon gjort. 

– Jag har hittat en riktigt bra skida. 

Vad är det som gör att just den är bra?

– Den är väldigt stabil så jag kan verkligen lägga mycket tryck i den, alltså gå in väldigt hårt i svängen. Jag kan verkligen vara så aktiv jag kan i min skidåkning och så sitter den verkligen kvar oavsett och ger väldigt bra svar. Så den går väldigt rent och väldigt stabilt.

Den sista världscuptävlingen inför finalerna var på hemmaplan i Åre där Hector hade chansen att säkra totalen i storslalomvärldscupen. Så gränslade hon i andra åket och ådrog sig en mindre knäskada. Hector avstod slalomtävlingen i Åre och kunde tävla i världscupfinalen där Worley till slut stod som vinnare av totalcupen. Efter ett uppehåll är Hector nu på väg tillbaka till full form. 

– Jag gjorde ju illa mig litegrann i slutet av världscupssäsongen så jag har haft lite paus, tränat en hel del fys och kommit igång med det bra i alla fall. Så det är skönt, och nu har jag kunnat börja åka längd och alldeles strax drar det igång med lite alpinåkning. Jag har fått en liten paus nu så börjar jag om och börjar med grunderna igen och kör härifrån. 

Nu väntar också sommaren med barmark med sikte mot nästa säsong.

– Jag har några saker jag vill förbättra och det ser jag fram emot. 

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info