Hoppa till sidans innehåll
Foto: MAXIM THORE

Hector trea efter första åket - missade medalj efter gränsling

09 FEB 2022 09:09
Marginalerna var små när Sara Hector hade chans på guldet i OS-slalomen. Men en sen gränsling satte stopp för vad som såg ut att kunna bli svenskans andra medalj på tre dagar efter att ha presterat karriärens kanske bästa slalomåk.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2022 17:46

– Helt galet att jag är så bra med här, jag har ju knappt tränat slalom, sa Sara Hector till Discovery efter första åket där hon gick in som trea bakom Michelle Gisin och ledande Lena Dürr. 

Dürr var först ut av alla i damernas slalom i Yanqing och presterade en tid som skulle räcka till ledning hela vägen in i andra åket. Det var bara Gisin och svenska OS-guldmedaljören från måndagens storslalom som låg riktigt nära, med tre respektive tolv hundradelar upp till tyskan. Favorittippade Petra Vlhova var åtta efter första åket med 72 hundradelar upp. 

Stort bortfall i första åket

Av 88 startande var det 30 som försvann i första åket. Bland de som körde ur fanns åkare som Katharina Truppe men också amerikanskan Mikaela Shiffrin som precis som i storslalomen var borta bara några käppar in i åket.

Men det svenska laget fick med sig samtliga åkare in i andra åket med OS-debutanterna Charlotta Säfvenberg på 27e plats och Elsa Fermbäck strax efter på 28e. Säfvenberg klättrade i andra åket och slutade 24a medan Fermbäck slutade 28a.

Anna Swenn-Larsson, med startnummer tre, var en av medaljfavoriterna men fick inte till sitt första åk som placerade henne på elfte plats med nära en och en halv sekund upp till Dürr. I andra åket hade Swenn-Larsson en bättre utgång men tidsavstånden var för stora för att konkurrera om de absoluta topplaceringarna. Svenskan slutade på nionde plats och var besviken.

– (Det är en) väldigt stor besvikelse. Jag har känt mig i väldigt bra form och varit extremt snabb på träning men får inte till det i något av åken. Det klart det är nerver idag men det är det på alla. Jag får analysera och försöka gå vidare, säger Swenn-Larsson till Discovery.

Dramatisk upplösning i andra åket

Med Dürr, Gisin och Hector på topp tre och favorittippade Petra Vlhova med marginal efter var det upplagt för en dramatisk upplösning av OS-slalomen. I andra åket var det full satsning från Vlhova som tog ledningen med 77 hundradelar. Och österrikiskan Katharina Liensberger, som kanske var borträknad efter första åket med 66 hundradelar upp, kämpade sig tillbaka och lade sig tvåa, bara åtta hundradelar efter slovakiskan. Wendy Holdener, som inte heller var helt med efter första åket, stod för ett starkt andra åk där hon hade fjärde snabbaste tid totalt och gick in som trea. 

Hector på väg mot medalj

Sara Hector gjorde ett av sina bästa slalomåk i karriären i första åket. I andra var hon på väg mot en tid som hade kunnat ge guld. Hon hade sex tiondelar till godo på start och utökade den tiden hela vägen mot mål. Men i den avslutande branten kom hon in sent i en sväng och gränslade. Därmed var chansen till svensk medalj borta. Det var ändå en relativt nöjd Hector, som med rätta var stolt över insatsen, som mötte media efteråt.

– Vad ska man göra, jag gav det verkligen en chans. Jag kände att jag hade åkt ganska bra dit men det går så snabbt, tjoff så är man borta. Det var en tajt gränsling. Men att jag kan vara med på den här nivån, det är första gången i mitt liv. Jag gav ju allt och det var nära att det gick.

Att nerverna låg utanpå var tydligt för många. Och varken Michelle Gisin eller Lena Dürr kunde rå på topptrion där Petra Vlhova tog sin första olympiska medalj, och det av den ädlaste valören. Silvret blev Liensbergers första individuella OS-medalj och bronset Holdeners tredje individuella medalj.

– Alltså herregud, Petra är en värdig vinnare. Det är jättekul för henne, alla är galet duktiga slalomåkare, säger Sara Hector, som direkt efter uråkningen gick direkt till målfållan och kramade om slovakiskan. 

Nästa alpina tävling med svenskt deltagande är herrarnas storslalom söndag 13 februari med Mattias Rönngren på start. 

Resultat

1. Petra Vlhova, Slovakien 1.44.98
2. Katharina Liensberger, Österrike + 0.08
3. Wendy Holdener, Schweiz +12

9. Anna Swenn-Larsson +1.33
24. Charlotta Säfvenberg +3.72
28. Elsa Fermbäck +4.35
Sara Hector DNF 2a åket

Här hittar du resultaten från damernas slalom i Yanqing >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info