Hoppa till sidans innehåll

Intresserad av Universiaden? Anmäl dig nu!

26 SEP 2022 14:22
Efter uppehåll på grund av pandemin är det dags för Vinteruniversiaden igen. 12-22 januari 2023 avgörs spelen i Lake Placid och nu är anmälan för de alpina grenarna öppen.
 • Uppdaterad: 26 SEP 2022 14:22

Winter FISU World University Games, också kallat Vinteruniversiaden, har genomförts vartannat år sedan de första officiella vinterspelen i Chamonix 1960. Spelen är det största idrottsevenemanget för universitetsidrottare i världen.

Spelen i Lausanne 2021 blev dessvärre först uppskjutna och sedan inställda på grund av Coronapandemin. Nu, två år senare, är det äntligen dags igen. i januari 2023 bjuder Lake Louise in till tio dagars där det för alpin del står super G, alpin superkombination, storslalom, Team Event och slalom på schemat.

Anmälan är nu öppen och nedan hittar du all information du behöver om du är intresserad av att delta.

Vänligen notera att anmälan inte innebär automatisk uttagning. När anmälan stängts genomförs en urvalsprocess och uttagna åkare meddelas.

Information om mästerskapen

Vinteruniversiaden 2023 går av stapeln den 12-22 januari 2023 i Lake Placid. Uppskattningsvis deltar 1400 atleter från 50 länder i idrotterna: 

 • Alpint
 • Backhoppning
 • Curling
 • Freestyle & Freeski
 • Ishockey
 • Konståkning
 • Längskidor
 • Nordisk Kombination
 • Short Track
 • Skidskytte
 • Snowboard
 • Speed Skating

Mästerskapsdeltagande sker i samverkan med Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) och en alpin tränare/ledare från Sverige kommer att närvara vid mästerskapet. Under mästerskapet bor åkarna på hotell som är uppdelat i tre hubbar.

Anmäl ditt intresse senast 30/9, 12.00

Sverige planerar att skicka sex damer och sex herrar till Vinteruniversiaden i Lake Placid. De som tas ut bland de som skickat in sin anmälan deltar i både storslalom och slalom och har även möjlighet att delta i super G, Superkombination och Team Event.

Klicka här för att skicka in din anmälan >>

Anmälan ska vara inne senast den 30:e september, 12:00

Vänligen notera att anmälan inte innebär automatisk uttagning. När anmälan stängts genomförs en urvalsprocess och uttagna åkare meddelas.

Anmälningsprocedur

Efter att anmälningstiden gått ur kommer tränare inom Ski Team Sweden Alpine och den postgymnasiala alpina verksamheten genomföra en uttagning för att avgöra vilka åkare som får möjligheten att representera Sverige i Lake Placid.

När uttagningen är klar kommer åkarna meddelas och har då möjligheten att tacka ja eller nej till platsen. Om en uttagen åkare väljer att tacka nej till sin plats går den platsen till nästkommande reserv. När en åkare tackat ja till platsen är anmälan bindande såvida platsen inte kan övertas av en reserv vid eventuellt avhopp.

Tävlingsschema

Schema och datum för respektive race hittar du genom att klicka här >>

Behörighet

För att vara behörig att delta i Vinteruniversiaden 2023 krävs:

 • Svenskt medborgarskap
 • Att åkaren är mellan 18 och 25 år (åkaren ska minst fylla 18 och max 25 samma år som tävlingen genomförs, det vill säga född mellan 1 januari 1998 och 31 december 2005).
 • Student (genom att åkaren bedriver eftergymnasiala studier vid universitet, högskola eller college).

Resa och officiell flygplats

Resa till och från Lake Placid bokas individuellt av deltagarna. Den officiella flygplatsen är Albany, NY, varifrån arrangören står för hämtning och lämning. Det går att flyga direkt till Albany eller till New York för att sedan ta tåg eller buss till Albany. 

Obligatorisk ankomst till Lake Placid är minst 24 tummar innan första tävlingsdagen för individuella idrottare. 

Klädsel

Representationsklädseln för Team Sweden ska användas vid öppnings- och avslutningsceremonin samt vid prisutdelningar. Representationsklädseln beställs av Sveriges Akademiska Idrottsförbund, SAIF.

Ren vinnare

Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) är medlem i Riksidrottsförbundet (RF). Alla som utövar idrott under RF ska följa Idrottens antidopingregler. Det ligger på varje enskild idrottare att veta vilka regler som gäller kring antidoping.

Därför är det ett krav från SAIF att deltagare på internationella studentidrottstävlingar ska genomföra Antidoping Sveriges:s onlineutbildning Ren vinnare. Detta gäller för samtliga svenska deltagare som blir uttagna. 

Länk till Antidoping Sveriges e-utbildning: http://www.renvinnare.se/

Medicinsk dispens

Om en deltagare av medicinska skäl tar något dopingklassat läkemedel måste denne ansöka om dispens (TUE) hos respektive internationellt specialidrottsförbund. Vanligtvis ska en sådan ansökan skickas senast 21 dagar före evenemanget men kolla för säkerhets skull i god tid upp vad som gäller för respektive idrott. 

Kopia på dispensen ska skickas till SAIF och deltagaren ska själv medta originalet till tävlingarna för att visa upp vid eventuella dopingtester. 

Försäkring

SAIF har inga försäkringar för deltagare i Vinteruniversiaden. Deltagarna uppmanas därför att individuellt se över vilket försäkringsskydd som gäller i samband med Vinteruniversiaden.

Visum & pass

Normalt krävs inget visum för svenskar som reser in i USA. Dock behövs ett Electronic System for Travel Authorization ESTA. Blir du uttagen bör du söka ESTA så snabbt som möjligt (och eventuellt visum vid behov). Se även till att ha ett giltigt pass som inte går ut tidigare än sex månader efter att du är hemma i Sverige igen.

Här ansöker du om ESTA:

https://esta.cbp.dhs.gov/

Vaccination

Med undantag för Covid-19 finns inga obligatoriska vaccinationer för inresa i USA från Sverige. För rekommenderade vaccinationer, se 1177 alternativt Vaccinationsguiden.

Läs mer om vad som gäller för Covid-19-vaccination i USA >>   

Kostnad

Kostnaden för mästerskapet kommer ligga mellan 100 - 110 USD per dygn. Utöver detta tillkommer en ackrediteringsavgift om 20 Euro. När du blivit upphämtad av organisationen vid Albanys flygplats, alternativt när du på egen hand anländer till Lake Placid, startar dygnskostnaden. I dygnskostnaden ingår boende, helpension, resor till och från arenan samt liftkort.

Deltagarna står själva för kostnaderna. Resa sköter var och en på egen hand och kostnader i samband med dygnskostnad samt ackrediteringsavgift faktureras i efterhand av Svenska Skidförbundet SSF.

Mer information

Lake Placid FISU World University Games >>

Sveriges Akademiska Idrottsförbund, SAIF >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info