Hoppa till sidans innehåll

Karlberg bäste svensk - tvåa i Lycksele Svenska Spel Alpine Elite Tour

27 FEB 2022 16:44
Återigen var Bocksliden en utmaning för många men Lukas Karlberg hade en bra dag och säkrade andraplatsen. Det gjorde honom till bäste svensk i Svenska Spel Alpine Elite Tour där han tar med sig poäng och 10 000 kronor i vinstpengar.
  • Skapad: 27 FEB 2022 16:44

Snabbast av alla i första åket var Lucas Kongsholm, Sundsvalls Slk, men det var tajt inför andra åket där det skiljde ynka 17 hundradelar mellan Kongsholm och fyran Joel Palosaari, Finland. Återigen var det en utmaning att ta sig ner och det var runt hälften av alla som tog sig i mål i första åket. 

Med de små tidsavstånden blev det en del omkastningar i toppen i andra åket. Tobias Hedström, Duveds IF, var tia efter första åket och var snabbast i andra men det räckte inte hela vägen. Han slutade på femte plats, före Niklas Ekstrand, Huddinge SK, och Jonathan Skörelid från Bergsjö Hassela AK. 

Precis som på lördagen blev det finskt i toppen när Joel Palosaari, Finland, kammade hem förstaplatsen med två stabila och snabba åk. Lukas Karlberg, Mälaröarna ASK, som kom till Lycksele från Europacuptävlingarna i Almåsa, hade en riktigt bra dag där han var näst snabbast i första åket och femte snabbaste i andra. 

– Första åket var stabilt men lite tempofattigt här och var. Andra åket var bättre tycker jag men det är ju tajt i toppen så det är kul att kunna binda ihop det, säger Karlberg. 

Ska laga stenskott för pengarna

De två åken räckte till en andraplats med ynka sex hundradelar upp till Palosaari men som bäste svensk tar han hem Svenska Spels Hejapris, värt 10 000 kronor, och 100 poäng till totalen i Svenska Spel Alpine Elite Tour. 

– Idag gick jag lite för seger, det var fullt ös. Det var lite stolpe ut igår, säger Karlberg som slutade sexa på lördagen.

Karlberg vet också vad han ska använda vinstpengarna till. 

– Jag har ett stenskott jag fick på vägen hit så det blir först och främst att laga det och sen ska jag väl skämma bort familjen med någonting.

Gårdagens vinnare Johan Silfält låg  sexa efter första åket men körde upp sig i andra och slutade på tredje plats, före Karlbergs klubbkompis Christopher Wisén. Det innebär att Silfält säkrar ledningen i totalcupen där det skiljer 28 poäng ner till tvåan Tobias Hedström. 

Hejapriset ger "pepp till sporten"

Karlberg klättrade också upp från fjärde till tredje plats i totalcupen efter helgens tävlingar i Lycksele. Han trivs på Svenska Spel Alpine Elite Tour och menar att pengarna är ett incitament för åkarna.

– Det här är ett väldigt roligt initiativ. Och det är kul med ”the winner takes it all” med Hejapriset och det skapar pepp kring hela sporten.  

22-åringen är uppväxt i Mälaröarnas ASK där huvudinriktningen är barn- och ungdomsverksamhet. Ekebyhovsbacken är hemmabacke och nu får Karlberg chansen att bidra till klubbens verksamhet.

– Det är en riktigt bra och ambitiös klubb som har stöttat mig genom alla år så det är kul att kunna få ge tillbaka till dem, säger han och fortsätter:

– De har alltid funnits där och framför allt nu under FIS-karriären har de betalat startavgifter och varit med och stöttat och det är guld värt. Sen vet man att det alltid går att komma hem och låna käppar och köra själv och så. De ger alltid bra möjligheter. 

För Karlberg och övriga åkare är det snart dags för upplösningen av Svenska Spel Alpine Elite Tour som körs i Stöten och Kläppen 15-16 respektive 18-19 mars. Och därefter hägrar Svenska Mästerskapen.

– Nu gäller det att hålla uppe formen och försöka formtoppa lite inför sista AET-tävlingarna och inför SM, säger Lukas Karlberg. 

Resultat

Cupresultat inom parantes

1. Joel Palosaari, Finland
2. (1) Lukas Karlberg, Mälaröarnas Alpina
3. (2) Johan Silfält, Valfjällets SLK
4. (3) Christopher Wisén, Mälaröarnas Alpina
5. (4) Tobias Hedström, Duveds IF
6. (5) Niklas Ekstrand, Huddinge SK
7. (6) Jonathan Skörelid, Bergsjö Hassela AK

Se hela resultatlistan >>
Läs mer om Svenska Spel Alpine Elite Tour och se poängställning med mera >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info