Hoppa till sidans innehåll

Mathias Moberg ny utbildningsansvarig: ”Jag är jättetaggad”

01 JUN 2022 12:40
Mathias Moberg, tidigare tränare och koordinator för förbundets postgymnasiala alternativ, blir ny utbildningsansvarig på alpint och skicross med start i juni. – Det känns jätteroligt! Jag är jättetaggad att dra igång med det här, säger Moberg.
  • Skapad: 01 JUN 2022 12:40

Mathias Moberg har i dagarna avslutat sina studier på GIH i Stockholm och tar sig direkt an rollen som utbildningsansvarig för alpint och skicross med start i början av juni. Han tar över efter Anna Karin Jejlid som gick över till övergripande utbildningsansvarig på Svenska Skidförbundet i december och Kristina Huldtin som varit tillförordnad på halvtid fram till april. 

– Det känns jätteroligt! Jag är jättetaggad att dra igång med det här. Man har suttit någon månad och funderat på att börja det här nya kapitlet och det är ett gäng frön som börjat gro och nu vill man bara komma igång. Men det viktiga nu att börja i rätt ände så det blir en struktur i mitt arbete, säger Mathias Moberg.

Kom in i SSF genom Klarna Ski Team

Med sin examen i idrottsvetenskap där han inriktat sig på fysiologi och biomekanik tar han med sig kunskap men också metoder in i sitt nya uppdrag.

– Jag tror det är nyttigt eftersom utbildningen innehållit andra delar också, som idrottspsykologi och nutrition. Men den största grejen är nog att jag fått förståelse för hur man tar reda på ny kunskap. Man vet ju inte själv allting men man kommer i kontakt med frågor som idrottare och andra har och istället för att säga en halvsanning kan man ta reda på det och ge en vetenskaplig utvärdering, säger Moberg.

Han gick på Torsby skidgymnasium men avslutade karriären i samband med studenten och fick jobb som tränare i Saltsjöbadens SLK. Därifrån gick han till Uppsala skidgymnasium och så småningom landade han på GIH. Det ledde också till en ingång på Svenska Skidförbundet. 

– När Klarna Ski Team drog igång så fick jag nys om det och det skulle vara kopplat till GIH. Jag tänkte att jag kan ju inte studera det här och inte dra mitt strå till stacken så jag satte igång en dialog med Tommy (Eliasson Winter) och sökte tjänsten som tränare så jag har varit tränare parallellt med studierna. 

Röd tråd från klubb till universitet

Senare blev han också koordinator för Svenska Skidförbundets postgymnasiala verksamheter och även som utbildningsansvarig kommer han att ha ett parallellt uppdrag som fystränare åt herrlandslaget.  

När han nu går in i sin nya tjänst väntar inte bara en flytt till Åre utan också arbetet med att förädla och utveckla de utbildningar som finns idag. 

– Det ska finnas utbildningar att gå för alla oavsett vilken nivå man är på. SATU-utbildningarna är fantastiska som de är men jag vill att det ska finnas en naturlig brygga till att kunna kliva in på universitet om man har den ambitionen, säger Moberg.

En målbild är att skapa en röd tråd mellan utbildning från klubbnivå upp till elit och universitet. En annan är att det ska finnas utbildningar för enskilda delmoment så att den som är intresserad kan gå intensivkurser för till exempel fysträning eller nutrition utan att behöva gå en hel utbildning. Det första på agendan är dock att lära känna de han ska jobba närmast. 

– Den närmaste tiden kommer jag att ta kontakt med allt folk vi har runtomkring oss, som distriktsutbildarna och utbildningsteamet, som gjort ett fantastiskt jobb. Jag vill så snabbt som möjligt lära känna dem så att vi kan börja jobba. 

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info