Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: HARALD STEINER

Monséns väg tillbaka: ”Det är det som ger mig mest glädje”

18 FEB 2022 15:00
Felix Monsén hade en uppåtgående formkurva och siktade mot OS. Men planerna gick i kras för den 27-årige fartåkaren under ett träningsåk i Val Gardena i december. Nu är han på väg genom nio månaders rehabilitering och ser positivt på framtiden.
  • Skapad: 18 FEB 2022 15:00

Felix Monsén hade en bra säsong i ryggen och gick in i säsongen 2022 med en bra känsla. Men den 16 december, under sista träningsåket inför störtloppstävlingarna i Val Gardena, kom han ur åklinjen, hamnade ur position och fick inte grepp om snön.

Kroppen tog emot mycket kraft och knäet var sönder innan han landat i backen. Han minns inte mycket från själva kraschen men visste tidigt att säsongen var över.

– (Jag minns) inte mer än att det gjorde väldigt ont. När det hände kände jag ganska direkt att det här är dålig smärta.

– Det var ganska tungt men det var också på ett sätt bra för då fick jag känna alla känslor direkt och gå igenom alla stadier på ett dygn. Och det gjorde det väl lite lättare att ta sig an uppgiften, säger Monsén, som är på ett besök på hemmaplan.

Monsén fördes till Innsbruck där det konstaterades att knäskålssenan i vänstra knäet gått sönder av, främre korsbandet var av och det fanns en skada på den yttre menisken.

Prognosen: Nio månaders rehabilitering 

Sedan dess ligger fokus på att ta sig tillbaka. Det mesta av det arbetet sker i Innsbruck där han bor och det fungerar bra. Han har tillräcklig rörelse i knäet för att cykla och har hjälp med alla delar av rehabiliteringen.

– Det är otroligt professionellt, jag får mycket hjälp och det är ett upplägg där allt är inräknat. Det är mycket som man vanligtvis kanske gjort själv tidigare som någon tar hand om, gör det med en och har koll på.

– Sen har jag bra kommunikation med läkaren också. Det känns väldigt betryggande.

Men det är ingen lätt uppgift han har framför sig och han är medveten om att bakslag kan komma. Rehabiliteringen väntas ta ungefär nio månader. Därefter vill han tillbaka till tränings- och tävlingsbackarna men det gäller att skynda långsamt.

– Jag vet att det är en ganska stor skada och det kommer att komma komplikationer på vägen. Det kan jag nästan räkna med. Jag kommer ju inte vara på snö förrän jag känner att jag är redo för det och att jag känner att kroppen är redo.

Felix Monsén kände direkt att det var en allvarlig skada när han kraschade i Val Gardena. Foto: Harald Steiner, Gepa Pictures-Bildbyrån 

Längtar efter skidglädje med laget

Det är inte bara tävling som lockar. Skidkompisarna är lika viktiga.

– Det jag ser mest fram emot är att åka skidor med laget och vara med den gruppen jag gillar att vara med. Jag tror det är det som ger mig mest glädje.

Resultaten från förra och inledningen på den här säsongen är en trygghet och något att luta sig mot under vägen tillbaka. Det är också en del av motivationen som är så viktig för att genomföra all träning som krävs för att kroppen ska läka och senare klara påfrestningarna det innebär att köra störtlopp och super g.

– Jag kände att åkningen var otroligt bra, åkningen kunde jag verkligen vara med och fajtas i toppen med så känslan var att jag verkligen hade chans på något riktigt bra. Det känns ju väldigt skönt att jag har det med mig i ryggen och det har gjort att jag har motivation till att verkligen göra rehaben och komma tillbaka.

– Resultaten senare kan ju absolut vara en målbild, att man vill ta sig tillbaka upp till toppen och det är också något man tänker på väldigt mycket men först och främst är det att vara med igen.

Se intervjun med Felix Monsén här >>

Monsén gör det mesta av sin rehabilitering, som väntas ta nio månader, i Innsbruck. Foto: Ski Team Sweden Alpine

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info