Hoppa till sidans innehåll

Niklas Rainer & Thomas Sjödin - nya tränare på skiduniversiteten

15 JUN 2022 12:00
Team Bauhaus och Alpina universitetslaget kopplat mot GiH och KTH förstärks med två nya tränare med lång erfarenhet inom den alpina världen. Thomas Sjödin blir ny tränare i Team Bauhaus och Niklas Rainer går in i universitetslaget.
  • Uppdaterad: 15 JUN 2022 12:00

Åkare som vill kombinera studier på högskole- och universitetsnivå med alpin elitsatsning har möjlighet att göra det via Svenska Skidförbundets så kallade postgymnasiala elitverksamheter. Dit hör Tärnaby alpin elit, Team Bauhaus och Alpina universitetslaget som är kopplat mot GiH (Gymnastik- och idrottshögskolan) och KTH (Kungliga tekniska högskolan). 

Både landslagsåkare och åkare som inte ingår i trupperna har möjlighet att söka till de postgymnasiala alternativen och lagen arbetar nära med landslagen för att ge åkarna möjlighet att ta nästa steg.

Till säsongen 2022/2023 förstärks också Team Bauhaus och Alpina universitetslaget med två nya namn i staben. Thomas Sjödin blir tränare inom Team Bauhaus tillsammans med ansvarig tränare Thomas Lindberg och Niklas Rainer går in som tränare på Alpina universitetslaget tillsammans med Helmut Grassl. 

Tränare med lång erfarenhet

Båda tränarna har stor erfarenhet av den alpina världen och har även tidigare arbetat med varandra i svenska landslaget. Sjödin har en lång alpin karriär i bagaget där han bland annat jobbat som tränare för Team 2019, för svenska alpina landslaget och det schweiziska landslaget.

– Det är roligt att han valt att tacka ja till den här tjänsten för han har en gedigen erfarenhet både från nationella och internationella tränaruppdrag. Att få in den erfarenheten är optimalt för han vet hur det fungerar på nästa nivå så han är en perfekt person att leda åkarna till nästa steg i karriären, säger Mathias Moberg, koordinator för den postgymnasiala verksamheten.

– Det känns väldigt kul att få med Thomas i Team Bauhaus. Han är en erfaren och skicklig tränare med en tung meritlista, han är omtyckt av åkarna och har en stark vilja att utveckla åkare och verksamhet, säger Thomas Lindberg, ansvarig tränare för Team Bauhaus. 

Andre Myhrer och Thomas Sjödin 2014_Foto Daniel Stiller Bildbyrån.jpg

Thomas Sjödin tillsammans med André Myhrer under ett träningsläger 2014. Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån

Skidåkning ska vara kul

Första målet för Team Bauhaus är att få till en bra försäsong med mycket träning och bra stämning i gruppen. Och att bestämma vem som får kallas vid förnamn när båda tränarna har samma.

– Vi delar uppfattningen om att skidåkning handlar mycket om att ha kul längs vägen, för då kommer också resultaten, det enda problemet blir väl att avgöra vem som ska bli kallad Thomas, säger Thomas Lindberg.

Niklas Rainer - Piztal 2014_foto Daniel Stiller Bildbyrån.jpg

Niklas Rainer under läger i Piztal 2014. Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån

Niklas Rainer, från Borlänge, har själv varit åkare i det alpina landslaget, bland annat jämte Jens Byggmark och Matts Olsson, och debuterade i världscupen 2004. Han gick sedan över till att träna landslaget och kommer senast från ett jobb som tränare på Riksidrottsgymnasiets alpina gren i Malung där han också varit elev. 

– Niklas har erfarenhet från både landslag och från den gymnasiala verksamheten då han kommer från Malung. Det säger sig självt att det blir en perfekt knytpunkt att sammansvetsa den gymnasiala verksamheten med landslagsverksamheten. Att ha honom som ett bollplank för åkarna kommer verkligen vara en av de pusselbitarna som kan hjälpa dem vidare till nästa steg, säger Mathias Moberg. 

– Jag gillar upplägget och hoppas att jag ska kunna bidra till att skapa en ännu bättre verksamhet, säger Rainer själv.

Läs också:

Antagna postgymnasial verksamhet 2022/2023

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info