Hoppa till sidans innehåll

Nya ansikten på svettigt läger på Bosön

27 MAJ 2022 13:00
Det svenska landslaget kickar igång säsongen med svettiga tester på Bosön tillsammans med nya tränare och lagmedlemmar. – Jag är väldigt entusiastisk över att vara i Sverige, säger nya damtränaren Manuel Gamper.
  • Skapad: 27 MAJ 2022 13:00

SE OCKSÅ 

Intervjuer med åkare och tränare från Bosön >>

Det svenska landslaget är igång med barmarkssäsongen som kickas igång med några dagars fystester på Bosön. Poängen med testerna, som innehåller övningar som testar kondition, styrka, koordination och snabbhet, är att ge en statusuppdatering om hur åkarna ligger till inför barmarkssäsongen i förhållande till föregående år. 

Övningarna testar åkarnas allsidighet, hur fysiska förmågor underhållits under vintern och visar om något behöver förändras inför kommande skidsäsong. Liza Backlund, Sundsvalls SLK, är ny i alpina landslaget och gör sitt första test.

– Jag tycker det går bra, bättre än jag förväntade mig, säger hon och menar att det så kallade Coopertestet, som testar åkarnas kondition, var värst. 

20220524 Liza Backlund Foto Klas Rockberg-P1035274.jpgLiza Backlund, Sundsvalls SLK. Foto: Klas Rockberg

Manuel Gamper ny damtränare


Flera nya ansikten syns bland träningsredskapen på Bosön. 39-årige Manuel Gamper är ny huvudtränare för damlaget och han tycker att det är spännande att påbörja arbetet inför kommande säsong. Gamper har lång tränarerfarenhet från bland annat Schweiz och kommer senast från sex år som tränare för det kanadensiska damlaget.

– Jag är väldigt entusiastisk över att vara i Sverige. Det är coolt, bra atmosfär där alla hejar på varandra och det är ett bra sätt att starta säsongen. Så långt, så bra, säger Gamper. 

20220524 Manuel Gamper Foto Klas Rockberg-P1037646.jpg

Manuel Gamper, ny damtränare, senast från kanadensiska landslaget. Foto: Klas Rockberg

Målet för kommande säsong är att behålla nivån hos de mer erfarna åkarna som Anna Swenn Larsson och Sara Hector men samtidigt ge de yngre åkarna chansen att ta nästa steg i karriären.

– Vi vet att det vi har en ny generation som gör sitt bästa för att ta nästa steg på kort tid och det är vårt mål att hjälpa dem att göra det så snabbt som möjligt. 

Till sin hjälp har han bland andra Jörgen Nordlund, som varit landslagstränare för bland andra Maria Pietilä Holmner och Frida Hansdotter, och som nu är tillbaka som landslagstränare. Ny på herrsidan är också Tom Salcher, som tränat de tyska fartdamerna under många år. 

20220524 Jörgen Nordlund Foto Klas Rockberg-P1037686 (2).jpgJörgen Nordlund är tillbaka som landslagstränare. Foto: Klas Rockberg

Moberg mäter kapaciteter


Mathias Moberg är också på plats på Bosön och det är delvis hans jobb att utvärdera testerna och se vad som är bra och vad som kanske behövs justeras. 1 juni tillträder han också en ny tjänst som utbildningsansvarig.

– Vi ska nu försöka mäta litegrann var vi är i dagsläget och identifiera vilka kapaciteter vi ska försöka förbättra i sommar, säger han.

När det kommer in nya åkare i landslaget, som Liza Backlund och Cornelia Öhlund, handlar det mycket om att förädla den kapacitet som redan finns.

– De har ju tränat i hela sina liv och har redan nu väldigt fina kapaciteter som de besitter. Däremot handlar det mycket för mig om att nu komma in och se hur de rör sig, försöka skaffa en bild över vad de eventuellt skulle kunna behöva för att bli bättre skidåkare. 

20220524 Cornelia Öhlund Foto Klas Rockberg-P1035270.jpgCornelia Öhlund, Åre SLK, är också ny medlem i svenska damlandslaget. Foto: Klas Rockberg

Han är dock inte ensam om att utvärdera resultaten. Det görs tillsammans med andra tränare i laget, tidigare tränare och tillsammans med åkarna.

– Jag måste ha en riktigt god dialog med tränarna som varit med dem de senaste åren och utifrån det sätter jag tillsammans med åkarna och de övriga tränarna en plan för sommaren. Då har de något att förhålla sig till så att vi vet var vi är på väg allihop, säger Moberg.

Och hur ligger det svenska laget till så långt?


– Än så länge tycker jag de trycker på bra. Det märks att de har en skidsäsong i ryggen och vi behöver komma igång med fysträningen för att trycka på kapaciteten litegrann, säger Moberg och fortsätter:

– Många har ju inte varit uppe på maxlyft ännu under året […]. Men det ska bli väldigt spännande att se för jag tror nog att de kan trycka på lite extra nästa gång bara för att de har vant sig med den lite tyngre fysträningen som kommer. 

20220524 Mathias Moberg Foto Klas Rockberg-P1035277.jpg

Mathias Moberg, fystränare och ny utbildningsansvarig från 1 juni. Foto: Klas Rockberg

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info