Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Nyberg femma i Junior-VM - läs sammandraget här

06 MAR 2022 10:33
Kanadensiska Panorama står värd för årets upplaga av det 41a Alpine Junior World Ski Championships. Sverige ställer upp med ett starkt lag där Lisa Nyberg var först ut i torsdagens störtlopp. Det slutade med mersmak för Åreåkaren.
  • Skapad: 06 MAR 2022 10:33

Junior-VM i Panorama är i full gång och efter lite väderbekymmer gick det att genomföra både störlopp och super g. Lisa Nyberg fick en smakstart i sin första Junior-VM-start någonsin på torsdagen. 19-åringen slutade på femte plats i damernas störtlopp där det skiljde blott sex tiondelar upp till vinnaren Magdalena Egger, Österrike. 

Emma Aicher, Tyskland, och Lauren Macuga, USA, slutade tvåa och trea. Nyberg delade sin femteplats med Alena Labastova, Tjeckien och i super Gn blev det åter en delad plats för svenskan. 

Fin 14e plats i super Gn

Damernas super G var planerad att köras natten till lördag, svensk tid, men fick skjutas upp på grund av snöfall. På lördagskvällen kunde den genomföras och Nyberg slutade på en fin 14e plats som hon delade med Viktoria Buergler, Österrike.  

Det var relativt korta tidsavstånd, förutom i toppen, där Egger tog sin andra guldpeng i årets upplaga av Junior-VM på lika många dagar, 45 hundradelar före amerikanskan Ava Sunshine Jemison och 71 före Victoria Olivier, också från Österrike. 

I herrarnas super G var det en amerikan som fick ställa sig längst upp på podiet. Isaiah Nelson hade blott 13 hundradelar till godo på tvåan Franjo von Allmen, Schweiz  och 41 ner till Giovanni Franzoni, Italien. 

Ermeskog bäste svensk

För svensk del var det Åreåkaren Lucas Ermeskog, som vanligtvis främst tävlar och har haft framgångar i teknikgrenarna, som var snabbast med en 38e plats. Gustaf Lindqvist från Sundsvall slutade på 45e plats medan William Jonsson, Klövsjö Alpina och Oskar Gillberg från Täby SLK slutade 67a respektive 70e. Lindqvist, Jonsson och Gillberg brukar även de främst tävla i slalom och storslalom. 

Nästa tävling på schemat i Junior-VM är alpin kombination som följs av lagparallelltävling, storslalom och slalom. Inför avfärd kom beskedet att Hedda Martelleur dessvärre testat positivt för covid-19 och därför inte kunde följa med till Kanada. 

Laget

Lisa Nyberg, Åre Slk, 19 år
Moa Boström Müssener, Uppsala Slk, 20 år
Liv Ceder, Sollentuna Slk, 20 år
Fabian Ax Schwartz, Lidingö SLK, 18 år
Gustaf Lindqvist, Sundsvalls SLK, 20 år
William Jonsson, Klövsjö Alpina, 20 år
Lukas Ermeskog, Åre SLK, 18 år
Oskar Gillberg , Täby SLK

Schemat
(Uppdaterat)

1 mars
Störtlopp, träning, herr | Störtlopp, träning, dam

2 mars
Störtlopp, träning, herr Störtlopp, träning, dam (inställt)

3 mars
Störtlopp dam

4 mars
Störtlopp herr 

5 mars
Super g herr Super g dam | Super g herr ECOM | Super g dam ECOM

6 mars
Alpin kombination herr Alpin kombination dam

7 mars
Lagparallelltävling

8 mars
Storslalom herr | Slalom dam 

9 mars
Storslalom dam | Slalom herr

Se hela tävlingsschemat >>

Läs mer om Panorama och Junior-VM >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info